Donald Trump provoacă la început de an mass-media și-i cheamă pe democrați și republicani la negocieri

Preşedintele american, Donald Trump, a început anul 2019 cu un mesaj provocator pe Twitter la adresa detractorilor săi, acuzaţi că suferă de „sindromul de tulburare Trump”, relatează AFP. „La mulţi ani tuturor, inclusiv celor plini de ură şi mass-media Fake News”, a scris liderul de la Casa Albă într-un mesaj integral cu majuscule.

„2019 va fi un an fantastic pentru toţi cei care nu suferă de sindromul de tulburare Trump”, a continuat el. Cât despre restul: „calmaţi-vă şi bucuraţi-vă de călătoriile voastre, o mulţime de lucruri măreţe se petrec în ţara noastră”, a mai scris şeful statului.

După acest mesaj exploziv, cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite a postat două ore mai târziu o urare de o concizie rară şi cu litere mici: „la mulţi ani”.

Şi a continuat cu atacurile la adresa opoziţiei democrate care refuză să finanţeze un zid la frontiera cu Mexicul („nu le pasă că graniţele sunt deschise, cu toate crimele şi drogurile pe care le implică acest lucru”), apoi a unui fost fost general care l-a criticat la sfârşitul săptămânii trecute („un prost cu gura mare”).

Donald Trump este acuzat constant că exacerbează tensiunile din societatea americană cu discursurile sale acide. El se consideră victima unei sistematice campanii denigratoare din partea majorităţii media pe care le-a numit „Fake News”.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, i-a invitat marţi pe liderii republicani şi democraţi ai Congresului la o întâlnire pentru a încerca să pună capăt blocajului administraţiei federale (‘shutdown’), relatează AFP.

Cele două tabere par a fi în impas. Adversarii democraţi ai lui Donald Trump doresc un vot asupra unei legi bugetare imediat ce vor avea joi controlul Camerei Reprezentanţilor, unde au preluat majoritatea de la republicani cu ocazia alegerilor de la jumătatea mandatului, în noiembrie.

Viitorul acestui proiect de lege pare însă nesigur, deoarece nu conţine nicio finanţare pentru construirea zidului pe care Donald Trump doreşte să îl ridice la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic pentru a bloca imigraţia ilegală.

Preşedintele american are drept de veto asupra legilor Congresului şi a repetat luni că doreşte un „zid solid”, pentru care cere cinci miliarde de dolari.

În situaţia actuală sunt blocate, de la 22 decembrie, 25% din instituţiile federale, printre care unele ministere esenţiale.

Marţi, Donald Trump a adoptat un ton mai conciliant pentru a încerca să-i aducă pe democraţi la masa negocierilor, după ce a făcut o serie de declaraţii virulente la sfârşitul anului trecut.

„Securitatea frontierei, istoria zidului, shutdown, nu aşa dorea să îşi înceapă Nancy Pelosi mandatul său de speaker! Ajungem la un acord?”, a scris el pe Twitter.

Nancy Pelosi urmează să devină joi „speaker” al Camerei Reprezentanţilor, preşedinta acesteia, în calitate de şefă a noii majorităţi democrate.

În pofida deschiderii aparente, Donald Trump a continuat să îi atace pe democraţi, acuzându-i că aprobă „frontierele deschise şi toată criminalitatea şi drogurile pe care le aduc frontierele deschise!”.

Media americane au anunţat că parlamentarii sunt invitaţi la o reuniune Casa Albă, dar nu se ştie deocamdată cine va fi prezent şi dacă democraţii vor participa la această reuniune.

Democraţii ar putea supune la vot de joi un buget temporar pentru a asigura finanţarea administraţiilor în perioada până când se va ajunge la un acord definitiv, potrivit presei americane.

Un text comparabil a fost adoptat de Senat, controlat de republicani, înainte ca Donald Trump să-i retragă susţinerea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *