Donald Trump vs Kim Jong-Un

De curând, preşedintele SUA, Donald Trump, şi-a exprimat disponibilitatea de a se întâlni cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, pe care l-a catalogat drept „foarte deschis” şi „foarte onorabil”.
După întrevederea pe care a avut-o la Casa Albă cu preşedintele Franţei Emmanuel Macron, Donald Trump a declarat că Kim Jong-Un vrea să fie organizat „cât mai curând” summitul bilateral.
La rândul său, Donald Trump a subliniat că şi el este dispus să îl întâlnească „foarte curând” pe Kim Jong-Un. Mai mult, Donald Trump a reiterat că va abandona negocierile cu Phenianul dacă îşi va da seama că nu va obţine rezultate.
Coreea de Nord a acceptat principiul „denuclearizării complete” în schimbul unor garanţii de securitate, a anunţat recent preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-In. Regimul de la Phenian a semnalat deja că suspendă testele atomice şi balistice. „Coreea de Nord exprimă dorinţa denuclearizării totale. Liderii nord-coreeni nu stabilesc nicio condiţie inacceptabilă pentru Statele Unite, precum retragerea trupelor americane din Coreea de Sud. Phenianul cere doar încetarea ostilităţilor politice faţă de Coreea de Nord şi garanţii de securitate”, a afirmat preşedintele sud-coreean.
Liderul de la Seul nu a exclus posibilitatea semnării unui tratat de pace în acest condiţii. Războiul dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud, din perioada 1950-1953, s-a încheiat printr-un armistiţiu, nu printr-un tratat de pace. „Rămân încă multe obstacole. În primul rând, trebuie să avem un bun început prin summitul Coreea de Nord – Coreea de Sud, iar dialogul va trebui să continue după ce vom vedea rezultatele summitului americano – nord-coreean”, a spus liderul de la Seul.
Mike Pompeo, directorul în exerciţiu al CIA desemnat secretar de Stat al SUA, s-a întâlnit recent cu liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, pentru a pregăti viitoarea întrevedere cu preşedintele Donald Trump.
În discursul rostit la Adunarea Generală ONU în septembrie 2017, Donald Trump avertiza că va „distruge” Coreea de Nord în cazul în care liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-Un, va asuma „misiunea sinucigaşă” de a ameninţa Statele Unite. „În Coreea de Nord există un regim depravat, o bandă de criminali. Dacă acest om al rachetelor, Kim Jong-Un, se va angaja în misiunea sinucigaşă de a ameninţa SUA, vom distruge total Coreea de Nord”, ameninţa atunci Donald Trump.
La rândul său, regimul Kim Jong-Un a ameninţat de mai multe ori că poate distruge Statele Unite.
Deşi a declarat că nu vor mai avea loc teste nucleare, în cadrul aceluiaşi raport către Partidul Muncitorilor din Coreea, Kim Jong-un a specificat că aceşti paşi au fost posibili pentru că regimul nord-coreean a construit un sistem de prevenire a atacurilor nucleare şi a declarat că arsenalul nuclear este un garant al păcii care va fi păstrat mai multe generaţii.
Conform unui comunicat al partidului, Kim a declarat că testele nucleare nu mai sunt necesare „având în vedere că munca de a monta focoase nucleare pe rachete balistice este terminată iar întreg procesul de a dezvolta arme nucleare a fost dus la capăt într-un mod ştiinţific”.
El a adăugat că arsenalul nord-coreean, pe care l-a numit „o sabie puternică pentru a apăra pacea”, reprezintă o poliţă de asigurare pentru viitoarele generaţii. „O garanţie fermă prin care urmaşii noştri pot avea cea mai demnă şi fericită viaţă din lume”, a declarat Kim.

Sursa foto: www.standard.co.uk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.