Dragnea a pus ochii pe rezerva de aur a României. A depus o lege pentru a aduce în țară toate cele 104 tone de aur

Șeful PSD, Liviu Dragnea, și senatorul Șerban Nicolae au depus, miercuri, la Senat, spre dezbatere urgentă, un proiect  ce modifică Statutul Băncii Naționale și care stabilește că rezerva de aur a BNR se va depozita pe teritoriul țării noastre. România are o rezervă de 104 tone de aur.

Proiectul prevede că BNR urmăreşte menţinerea rezervelor la un nivel adecvat tranzacţiilor externe ale României, iar dacă apare pericolul diminuării acestora, BNR informează Guvernul și Parlamentul și face recomandări privind politice guvernamentale peentru preîntâmpinerea sau premedierea situației.

„Din rezerva constituită, Banca Naţională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obţinerii de venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”, stabileşte un alt articol al proiectului.

Potrivit expunerii de motive, „evoluţia economiei româneşti din ultimii ani indică o tendinţă pozitivă, cu creştere economică constantă, solidă şi sustenabilă, cu inflaţie moderată, în limite controlabile şi cu o stabilitate predictibilă a monedei naţionale“. Dragnea şi Nicolae susţin că, în acest context, se poate modifica politica BNR privind constituirea şi administrarea depozitelor de aur.

În prezent, 65% din rezerva de aur este păstrată la Banca Angliei.

Analiştii economici spun că o astfel de mişcare este una extrem de riscantă. „Să faci astfel de mişcări cu aurul este hazardat. Trebuie să ai o motivaţie economico-financiară serioasă ca să iei o astfel de decizie. Unde să ţii aurul? La Ciorogârla? Noi avem probleme să depozităm gazul natural”, a declarat realizatorul TV Edward Pastia.

De asemenea, fostul premier Theodor Stolojan a criticat, la Realitatea Tv, în termeni duri, proiectul legislativ al liderului PSD: „E un abuz din partea acestor inițiatori diletanţi, pentru că trebuie să precizăm că nici aurul care este deţinut în rezervă şi nici rezerverele în valută nu sunt proprietatea BNR, ele sunt proprietatea României şi BNR le administrează. BNR are mandate inclusiv în rezerverele naţionale în valută si a stocului de aur, aurul este depozitat în afara României, în condiţii de securitate maximă. BNR nu a facut tranzacţii cu stocul de aur, acesta a crescut constant în timp, nu ştiu ce anume doresc aceşti parlamantari care au avut această initiativă”.

La rândul său, fostul ministru al Finanțelor, Gheorghe Ialomiţeanu, consideră că o astfel de decizie este foarte riscantă:  „Când aduci tot aurul în ţară scade credibilitatea BNR pe plan extern. Aurul din afara ţării este o garanţie pentru investitorii străini. E garanţie că ţara nu intră în blocaj, că nu poate să intre în încetare de plăţi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *