Dragnea află marți dacă haosul pe care l-a creat în justiție a fost cu folos. Înalta Curte va trage la sorți noile completuri

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) va organiza marţi, 11 decembrie, noua tragere la sorţi a completurilor de 5 judecători, aşa cum a cerut Secţia pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

Decizia vine după ce Secţia pentru Judecători a CSM a transmis, miercuri, recomandarea ca ÎCCJ să organizeze „de îndată” o nouă tragere la sorţi a completurilor de 5 judecători, cu menţiunea că, de această dată, aceste completuri vor fi în număr total de şase, trei în civil şi trei în penal. Toate dosarele vor fi repartizate noilor completuri.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) recomandă înfiinţarea unui număr optim de şase completuri de 5 judecători, respectiv cel puţin trei completuri în materie penală şi trei completuri în alte materii decât cea penală. În momentul de faţă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sunt în total patru completuri de 5 judecători, două în civil şi două în penal.

Dragnea a atacat la CCR constituirea primului complet care urma să judece recusul în dosarul în care a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare pentru fraudarea Direcției pentru Protecția Copilului Teleorman. După decizia CCR, Înalta Curte a tras la soți un nou complet, dar Dragnea a considerat că și acesta îi este defavorabil și a atacat la Curtea de Apel București procedura, iar judecătorul Alina Ghica i-a dat dreptate și a blocat constituirea noilor complete. Ulterior, în dispută s-a implicat și CSM care a stabilit să existe trei completuri de recurs, nu două ca până în prezent. În aceste condiții, după ce se vor desemna judecătorii care vor forma noile completuri, dosarele vor fi din nou repatizate, situație în care Dragnea are mari șanse să fie judecat de magistrați mult mai îngaduitori. În plus, înființarea Secției pentru cercetarea infracțiunilor comise de magistrați îi controlul pe care PSD îl are asupra Inspecției Judiciare îi permit liderului PSD să fie mult mai relaxat cu privire la verdicul Înaltei Curți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *