Dragnea, decizie cu privire la dosarul „Referendumul”!

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a evitat să spună dacă va cere revizuirea dosarului Referendmului în care a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, după decizia Curții Constituționale de ieri care a stabilit că toate completurile de 5 judecători de la instanța supremă din 2014 până în prezent au fost ilegal constituite. Liviu Dragnea a spus că așteaptă motivarea CCR și va lua o decizie. Întrebat de ce a vorbit cu o zi înainte despre decizia CCR cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, Dragnea s-a enervat și a spus că nu a vorbit despre acest lucru. Astfel, Dragnea l-a contrazis pe Toader care a spus că a vebit special la liderul PSD pentru a vorbi despre decizia CCR.

Toate dosarele în care s-au dat decizii definitive până în prezent la Instanța Supremă începând cu 2014 sunt în aer. Printre beneficiari ar putea fi Elena Udrea, Alina Bica și Liviu Dragnea în dosarul Referendumului. CCR a stabilit că acest conflict juridic de natură constituțională a fost generat începând cu Hotărârea ICCJ din 2014 când s-a stabilit componența Completurilor de 5 judecători.

Cheia stă într-o singură frază făcută de Guvern, iar misterul îl va dezlega motivarea Curții. O solicitare cuprinsă în sesizarea Guvernului către CCR se referă la „corectarea efectelor generate de către această conduită de la intrarea în vigoare a Legii nr. 255/2013 și până în prezent”, adică deciziile luate de completele de 5 judecatori din 2014 pana acum.

„Acest conflict a devenit evident odată cu adoptarea Legii nr. 207/2018, dar care continuă cu o conduită de refuz a aplicării legii încă de la data intrării în vigoare a Legii nr. 255/2013 (întrucât completele de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție nu au respectat și nu respectă în continuare compunerea prevăzută de lege), determină un blocaj instituțional câtă vreme lipsesc de efect dispozițiile legale obligatorii emise de Parlament în calitate de unică autoritate legiuitoare a țării”, se arată in sesizarea făcută de Guvern.

Ulterior, CCR și-a însușit criticile Guvernului și a stabilit că instanța supremă trebuie să remedieze de îndată efectele hotărârii de compunere a completelor. Condamnații definitiv pot cere acum revizuirea sentințelor, iar dacă aceasta este acceptată, inculpașii trebuie eliberați și procesul reluat din faza de apel sau recurs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *