Dragnea încearcă să-i întărâte pe primarii liberali împotriva lui Orban

Șeful PSD, Liviu Dragnea, nu joacă corect. Duminică, la Iași, el a încercat să-i întărâte pe primarii liberali din întreaga țară împotriva liderului lor, Ludovic Orban, spunându-le că banii din programul de 10 miliarde de euro pentru investiții locale nu vor fi acordați pe criterii politice. Mai mult, el a încercat să fie ironic și i-a îndemnat pe primarii liberali să tragă pentru PNL la europarlamentare pentru că partidul lor vrea să taie acest program de investiții.

„Vorbeam cu primarii aseară despre PNDL. Da, a fost ideea mea în 2013, n-a fost absolut deloc ușor să se construiască acest program, iar acum funcționează foarte bine, ca uns, ca să spunem așa, ca o mașinărie foarte bine construită. La început n-a fost așa. La început erau programe de dezvoltare în vreo cinci-șase ministere. Când primarii mergeau la București nu mai știau unde să meargă cu același proiect, ori la Dezvoltare, ori la Mediu, ori pe la Guvern, primarii mai vechi, de patru-cinci mandate, știu. Cel mai greu a fost să le strângem într-un singur loc. A doua greutate, să începem să punem bani pentru acest program. Aici trebuie să recunosc cu drag meritul pe care l-au avut Eugen Teodorovici și Sevil Shhaideh: într-o după-amiază, împreună, am gândit că putem, într-adevăr, să facem acest efort și să prindem la finanțare toată anvelopa tuturor proiectelor. A fost cea mai curajoasă măsură luată și s-a dovedit că acum avem și PNDL II, o să vină și al treilea, dar vreau să vorbesc iar despre o diferență dintre noi și ei: în Parlamentul României, deputații, parlamentarii lor, la microfonul Parlamentului au cerut ca acest PNDL să se închidă, adică milioanele de români care trăiesc în comunitățile locale, că nu trăiesc în cer, să nu mai beneficieze de aceste 47 de miliarde de lei alocate pentru aceste programe de dezvoltare, adică 10 miliarde de euro. Să le închidă! Oamenii aceștia urmăresc interesul României sau nu? Cu atâta cinism, cu atâta ușurință, să spui că tu vrei să condamni în continuare la nedezvoltare comunități întregi? Este mai mult decât cinism, mai mult decât iresponsabilitate, este deja trădare de țară. Așa trebuie văzută această acțiune.

Am vorbit, de asemenea, despre faptul că pe lângă aceste programe, pe lângă sursele bugetare tradiționale, este imposibil să nu mai găsim și un alt instrument și împreună cu Eugen Teodorovici, care zice că e rebel – nu e rebel! –, cu Darius Vâlcov și cu doamna prim-ministru, în final am înființat Fondul de Dezvoltare și Investiții, care e privit acum de către primari cu neîncredere, așa cum era privit acum șase ani sau șapte PNDL. Valoarea este tot 10 miliarde de euro și finanțează școli, creșe, grădinițe, spitale, dispensare, străzi, ulițe, trotuare, drumuri județene, comunale, alimentare cu apă, canalizare, gaze, rețele electrice, adică ce trebuie într-o comunitate. Cu aceste două programe România în câțiva ani va avea satele românești, orașele mici, mijlocii, niște bijuterii. Ține doar de primar să vină cu două documente la București, nu camioane de dosare!

Nu va fi o analiză politică, așa cum nici PNDL nu a fost alocat politic. Sunt primari PSD care s-au supărat atunci că de ce primesc și primarii PNL. Poate s-au supărat pe mine, dar le-am dat un răspuns în mai multe părți: în primul rând, pentru că noi nu suntem ca ei, în al doilea rând, banii nu merg la primarul respectiv, ci merg la comunitatea de acolo, care n-are nicio vină că este un primar de la alt partid politic. Sunt primari PNL care au bani mai mulți, poate, decât unii primari PSD și invers. Una peste alta, există aproape 13 mii de proiecte de dezvoltare în această țară pentru fiecare comunitate din România, pentru fiecare comunitate locală.

Și acest program își doresc ceilalți să fie oprit! Le atrag atenția primarilor PNL să îi sprijine în continuare pe ai lor la europarlamentare, și la parlamentare, ca să poată să le taie acest program de dezvoltare. Chiar le doresc succes! Le mai spun ceva: să îi sprijine, pentru că Orban, între două mandoline, a spus că el vrea să desființeze legea salarizării pe care am făcut-o noi. Sunt deranjați că românii au început să aibă venituri mai mari. Este doar un semnal și un mesaj serios către primarii PNL să-și voteze în continuare conducătorii care vor să-i aducă în sapă de lemn și să se gândească ce a făcut PSD pentru comunitățile locale și pentru a Liviu Dragnea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *