Dragnea, la un pas să ne arunce în dezastru! Cancelarul Kurz: Firmele austriece de pot retrage din România!

Ordonanţa privind taxa pe lăcomie a pus în gardă autorităţile străine. Cancelarul austriac Sebastian Kurz, prezent la Cotroceni pentru a preda Preşedinţia simbolică a UE, a atras atenţia că măsurile fiscale din România ar putea duce la plecarea investitorilor străini.
Nu îmi fac grjii pentru firmele austriece deoarece ştiu ce firme sunt aici şi sunt mari, cum ar fi OMV şi ERSTE, România e doar o parte mică a activităţii. Ar putea să îşi strângă lucrurile şi să plece, dar nu pentru ele îmi fac griji. Mi-aş face griji ,mai degrabă pentru mediul economic din România, înţeleg că s-au retras investitori din România, au fost scăderi la bursă, scăderea numărului de investitori va duce la pierderea locurilor de muncă, dar asta depinde de Guvernul României. Trebuie să se găsească nişte măsuri care nu doar sună bine. Să nu se ajungă la situaţii în care dacă cineva vrea să investească în România să se gândească de mai multe ori. (…) Nu sunt firme cărora guvernul austriac să le spună ce să facă, sunt firme libere pe piaţa liberă, decid personal. Piaţa lumii e mare unde pot lucra firmele mari. Firmele astea nu sunt legate de o anumită ţară. Sigur că o politică bună atrage firmele, dacă situaţia fiscală e nesigură, se mai schimbă lucrurile. Nu decid eu aici, firmele au multe pieţe pe care pot activa. Eu mă gândesc mai mult la oamenii care ar risca să îşi piardă sursa de venit dacă se produc efecte în mediile astea. Decizia e bine să aibă în vedere şi ceea ce se va întâmpla la sfârşitul zilei. Situaţia de la bursă e un exemplu foarte clar, a spus Kurz.
Ordonanţa de Urgenţă anunţată cu surle și trâmbițe de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, care a stârnit numeroase reacţii de revoltă în mediul de afaceri, dar şi o cădere dramatică a Bursei, nu va mai fi adoptată în şedinţa de Guvern de joi, aşa cum era planificat de dimineaţă. Actul normativ ar putea fi adoptat astăzi.
Modificările la Pilonul II de pensii nu vor mai fi în OUG. Singurele modificări posibile rămân acelea referitoare la mutarea a 0,5% din fond la Casa de Pensii şi la posibilitatea de a opta între Pilonul I şi Pilonul II. Prevederile legate de bănci vor suferi de asemenea modificări, ca urmare a presiunilor venite din mediul bancar.
Ordonanța a stârnit ample controverse, chiar șeful statului anunțând că adoptarea ei ar duce la explodarea prețurilor. Așa numita taxa pe lacomie rămâne însă valabilă. Contribuția care trebuie plătită la ANRE se reduce de la 3 la 2 la sută din cifra de afaceri.
Aseară, Liviu Dragnea a avut o atitudine dură faţă de companiile străine cărora le+a atras atenţia să nu mai ameninţe statul român.