Dragnea mai câștigă o bătălie în lupta pentru controlul total asupra justiției

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, Ordonanţă de Urgenţă prin care se prelungește mandatul interimar al actualei conduceri a Inspecției Judiciare. Ordonața a fost cerută chiar de Liviu Dragnea care i-a reproșat ministrului Justiției că aceasta nu a fost adoptată săptămâna trecută.

„În situaţia vacantării funcţiei de inspector-şef sau, după caz, de inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, ca urmare a expirării mandatului, interimatul funcţiei se asigură de inspectorul-şef sau, după caz, de inspectorul-şef adjunct ale căror mandate au expirat, până la data ocupării acestor funcţii în condiţiile legii”, se arată în proiectul de OUG, potrivit Agerpres.

 

În aceste condiții, Inspecția Judiciară va fi condusă în continuare de Lucian Netejoru. În mandatul acestuia, Inspecția a devenit un instrument de presiune al PSD asupra magistraților, în special asupra procurorilor. De exemplu, ​Inspecţia Judiciară a demarat verificări prealabile cu privire la procurorii militari Ionel Corbu şi Bogdan Pârlog, cei care au demarat ancheta în legătură cu modul de intervenţie al jandarmilor în timpul protestului din 10 august. De asemenea, controalele Inspecției sunt folosite pentru a bloca activitatea unor instituții, cel mai bun exemplu fiind controalele repetate la DNA, activitatea parchetului anti-corupție fiind efectiv blocată luni de zile.

Schimbarea din funcție a lui Netejoru a fost blocată, anul trecut, de cinci judecători din CSM care au refuzat să participe la ședința în care urma să se discute un raportul de audit.

Netejoru a fost membru al Masoneriei, informație confirmată de fostul procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și nu a trecut această informație în declarația de interese. Ancheta „in rem” a procurorilor anticorupție a fost închisă deoarece fapta s-a prescris.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *