Dragnea schimbă Agentul guvernamental pentru CEDO. Curtea are pe rol cauza Laurei Codruța Kovesi

Agentul guvernamental pentru Curtea EUropeană a Drepturilor Omului, Catrinel Brumar, a fost schimbată din funcție prin decizie a premierului Viorica Dăncilă. Decizia a fost luată la propunerea ministrului Afacerilor Externe, cu avizul ministrului Justiției. Printr-o altă decizie, publicată tot marți în Monitorul Oficial, în postul de Agent guvernamental a fost numit avocatul Viorel Mocanu.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declarat admisibilă plângerea formulată de către Laura Codruța Kovesi împotriva deciziei CCR prin care s-a dispus revocarea sa din funcție.

Fostul procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a explicat că sesizarea depusă la CEDO pe tema revocării sale din funcție este unul de principiu și explică faptul că odată ce judecătorii CEDO vor constata încălcări ale drepturilor omului, atunci procedura de destituire a unui procuror-șef se va schimba.

Laura Codruţa Kovesi a atacat în decembrie anul trecut la CEDO decizia de revocare din funcţia de şef al DNA. Kovesi susține că nu a avut calitatea de parte în conflictul constituțional soluționat la CCR, că instanța constituțională a hotărât revocarea sa dar că nu a fost citată, nici n-a avut posibilitatea de a se apăra.

Kovesi a reclamat la CEDO modul în care a fost revocată din funcția de șef al DNA. Kovesi arată că judecătorii Curții Constituționale nu i-au dat posibilitatea să se apere. În plus, fosta șefă a DNA a sesizat faptul că nu poate ataca în instanță decretul de revocare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.