Drama agriculturii românești: vindem cereale ieftin și cumpărăm produse procesate scumpe

Valoarea importurilor a depăşit-o cu un miliard de euro pe cea a exporturilor, iar 65% din valoarea subvenţiilor date de stat fermierilor ajunge în deficitul comercial cu produse agroalimentare.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, spune că deficitul a apărut începând din 2015, iar în 2018 a depăşit un miliard de euro. La sfârşitul lunii noiembrie a anul trecut deficitul era de 998 milioane de euro.

„În aprilie cei de la INS ne vor furniza datele primare. Practic, avem un trend nu prea pozitiv pentru agricultura românească, exportăm materiale prime, importăm materie procesată cu valoare adăugată, practic exportăm subvenţii. De aceea, în acest plan naţional strategic, încercăm să schimbăm trendul”, a spus, citat de Mediafax, Oros.

Practic, România vinde cereale şi legume subvenţionate ci mai mult de 600 de milioane de euro pe an, conform ministrului Agriculturii.

Micii fermieri nu se asociază pentru a livra marfă fabricilor de conservare din ţară, astfel că le cumpără străinii şi le revând după procesare, la preţuri de câteva ori mai mari. Anul acesta, România va importa şi mai mult, deoarece din cauza secetei şi a temperaturilor nefireşti de mari s-au înmulţit dăunătorii, iar recoltele se anunţă slabe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *