Duel televizat al unor prezentatoare TV din China și SUA pe tema războiul comercial sino-american

Telespectatorii şi internauţii chinezi s-au arătat deosebit de interesaţi joi de un „duel” televizat între o prezentatoare vedetă a postului american Fox Business şi o omoloagă a ei din China despre tensiunile comerciale chino-americane, care zguduie economia mondială, informează AFP.

Această emisiune TV, care le-a opus pe chineza Liu Xin, jurnalistă a postului chinez de stat cu difuzare în limba engleză CGTN, şi americanca Trish Regan, a avut loc într-o perioadă în care negocierile comerciale dintre Beijing şi Washington par să se afle în impas şi în care războiul declaraţiilor dintre cele două mari puteri mondiale devine tot „veninos”.

Companiile mass-media publice din China au alimentat şi mai mult în ultimele zile controversele din jurul acestei dezbateri televizate, iar însuşi Ministerul chinez de Externe şi-a încurajat compatrioţii să o urmărească.

Acest „duel” a fost iniţiat în urma unei dispute purtate de cele două femei pe reţelele de socializare.

Pe micile ecrane, el s-a transformat însă într-un interviu de 15 minute care a dezamăgit prin formatul său clasic, deşi a rămas unul dintre cele mai comentate subiecte pe reţeaua de socializare Weibo, echivalentul chinez al reţelei Twitter, mai multe ore după încheierea emisiunii.

Postul CGTN nu a difuzat emisiunea în direct, invocând o problemă cu drepturile de autor, iar discuţia televizată dintre cele două jurnaliste a fost difuzat mai întâi de Fox Business în direct, însoţit de un „blog live” pe reţelele de socializare din China. Fragmente şi o traducere a principalelor momente ale emisiunii au fost publicate online, mai târziu, de companiile mass-media chineze, notează AFP, preluată de agerpres.ro.

Cele două jurnaliste TV au abordat tematici precum drepturile vamale, scandalul Huawei, modelul economic al Chinei, explicându-şi fiecare punctul de vedere, înainte de a părea că s-au pus de acord asupra anumitor subiecte.

„Nu neg că există violări ale proprietăţii intelectuale (comise de companiile chineze, n.r.), că există întrebări legate de domeniul drepturilor de autor, de piraterie online sau chiar de furtul unor secrete comerciale”, a recunoscut Liu Xin, într-o engleză perfectă, dintr-un studio din Beijing.

„Cred că aceste lucruri reprezintă o chestiune care trebuie să fie reglată”, a subliniat ea în faţa interlocutoarei sale.

Prezentatoarea chineză, folosind un ton pedagogic, a rămas imperturbabilă pe durata întregului interviu, fapt care i-a iritat pe anumiţi internauţi, foarte supăraţi pe politica americană.

„Când vă luptaţi cu americanii, nu puteţi să rămâneţi în rolul unei femei politicoase şi obediente. Când aveţi de-a face cu barbari, trebuie să adoptaţi o atitudine barbară, altfel veţi avea de suferit”, a scris pe Weibo un internaut chinez.

Pe Twitter, cele două prezentatoare s-au arătat mult mai „răzbunătoare”, Liu Xin criticând „belicismul economic” al lui Trish Regan, care a acuzat China, în una dintre emisiunile sale, că „fură proprietăţi intelectuale în valoare de până la 600 de miliarde de dolari” în fiecare an din Statele Unite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *