Duminică, de sărbătoarea Deschiderii Cerurilor , românii își cinstesc iia
Sărbătoarea Sânzienelor, sau, așa cum este numită popular, Drăgaica, marchează, pentru creștinii ortodocși, nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Domnul Iisus în apa Iordanului. Noaptea de Sânziene este considerată magică și, potrivit tradiției, se pot înfăptui minuni, iar forțele negastive și cele benefice ating cote maxime.
Legenda spune că Sânzienele sunt fecioare foarte frumoase ce apar noaptea pe câmpuri, cântând și dansând. Dacă se simt respectate, aduc numai bine, fertilitate și belșug, iar dacă nu, tot ce este mai rău se poate abate asupra oamenilor. Se spune că plantele medicinale culese în Noaptea de Sânziene au proprietăți miraculoase.
Noaptea de Sânziene este una încărcată de semnificații și are conotații magice. Sărbătoarea de Sânziene 2018 are loc, ca în fiecare an, pe data de 24 iunie. De asemenea, la miezul nopții de Sânziene, în credința populară se spune că se deschid Cerurile.
Din 2013, pe 24 iunie, de Sânziene, la iniţiativa grupului online La Blouse Roumaine, se sărbătoreşte şi Ziua Universală a Iei, marcată de comunităţile româneşti din toată lumea. Femeile, în special, poartă în această zi o ie.
Sursa foto: www.obiectiv.info