După ce a băgat panica în populație, Rafila le explică sa nu înghită iodura de potasiu: Acest produs nu trebuie luat preventiv

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că iodura de potasiu nu trebuie luată preventiv, ci în momentul în care există un anunţ al autorităţilor care trebuie să fie corelat cu un incident radioactiv major.

Rafila a declarat, miercuri, la Antena 3, că iodura de potasiu nu se eliberează fără prescripţie medicală.
“Am făcut o campanie susţinută care a ţinut trei luni la tv în general în care este foarte clar menţionat că acest produs nu trebuie luat preventiv şi se ia doar în momentul în care există un anunţ al autorităţilor care trebuie să fie corelat cu un incident radioactiv major. A doua chestiune pentru care noi am insistat şi din cauza asta unii s-au supărat, dar este un element de responsabilitate, este faptul că aceste pastile nu se eliberează fără prescripţie de la medicul de familie. Dacă cineva are o prescripţie de la medicul de familie nu mai obţine de la medicul de familie o a doua prescripţie aceeaşi persoană. Prezentarea la farmacie fără prescripţie face imposibilă eliberarea pastilelor de iod. Nu trebuie luate preventiv, iar eliberarea ţine de farmacie, farmaciştii ştiu foarte bine că medicamentele care se pot elibera numai pe bază de prescripţie, inclusiv iodura de potasiu, trebuie eliberate ca atare, când omul vine cu o reţetă care este reţinută de farmacist în momentul eliberării”, a explicat Rafila.
El a precizat şi care este procedura prin care o persoană poate intra în posesia iodurii de potasiu.
“Fiecare persoană cu vârsta până la 40 de ani se prezintă la medicul de familie unde este cunoscut pentru că fiecare medic de familie îşi cunoaşte pacienţii de pe propria listă, primeşte sfatul, nu iei pastile decât atunci când ai nevoie de ea şi reţeta cu care se prezintă la una dintre cele 2.500 de farmacii care se află la dispoziţie”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.