După ce a fost sancționat, adjunctul DNA și-a dat demisia!

Marius Iacob, procurorul-şef adjunct al DNA, a demisionat din funcţie. Decizia acestuia vine după ce instanța supremă a decis sancționarea sa cu avertisment. Conform legii, ministrul Justiției, Tudorel Toader, putea cere revocarea sa din funcție.

Procurorul Marius Iacob, cel care a fost mâna dreaptă a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef adjunct, trebuie sancționat, asta după ce instanța supremă a admis plângerea Inspecției Judiciare. Iacob va fi sancţionat cu avertisment pentru săvârşirea unei abateri disciplinare. Pe 4 mai 2018, Inspecţia Judiciară anunţa că a exercitat acţiune disciplinară faţă de Marius Iacob pentru nerespectarea dispoziţiilor procurorului ierarhic superior, date în scris şi în conformitate cu legea, precum şi pentru nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ, dispuse în conformitate cu legea de conducătorul Parchetului, ori a altor obligaţii cu caracter administrativ, prevăzute de lege sau regulamente.

Iniţial, în septembrie 2018, Secţia pentru procurori a CSM a decis că Marius Iacob nu a săvârşit o abatere disciplinară, însă Inspecţia Judiciară a făcut recurs, care a fost admis luni de Instanţa supremă.

În aceeeași situație se află și Carmen Simona Ricu, și ea procuror la DNA. Iacob a fost acuzat de IJ că a delegat un procuror şef serviciu, respectiv pe Carmen Simona Ricu, să reprezinte DNA într-un proces care avea ca obiect suspendarea ordinului prin care procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost suspendată din DNA.

Pe 4 mai 2018, Inspecţia Judiciară anunţa că a exercitat acţiune disciplinară faţă de Marius Iacob pentru nerespectarea dispoziţiilor procurorului ierarhic superior, date în scris şi în conformitate cu legea, precum şi pentru nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ, dispuse în conformitate cu legea de conducătorul Parchetului, ori a altor obligaţii cu caracter administrativ, prevăzute de lege sau regulamente.

Acţiunea disciplinară a Inspecţiei Judiciare are legătură cu fostul procuror DNA, Mihaiela Iorga Moraru, în prezent procuror în cadrul Secţiei speciale de investigare a infracţiunilor din justiţiei. Mihaiela Iorga Moraru a fost revocată de la DNA, după un conflict cu Laura Kovesi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *