După ce a spus prostii la TV, Barna încearcă să o dreagă: Evident, dacă eram președinte, nu cred că nu s-ar mai întâmpla nicio nenorocire în România

Liderul USR, Dan Barna, care a afirmat că, dacă ar fi fost preşedinte, drama de la Caracal nu s-ar fi întâmplat, explică, joi, că s-a referit la faptul că preşedintele, în calitate de şef al CSAT, ”se poate asigura că instituţiile funcţionează cum trebuie”. ”Evident, nu cred că dacă aş fi preşedinte nu s-ar mai întâmpla nicio nenorocire în România”, a spus Barna.

”Vreau să clarific o afirmaţie care a fost scoasă din context după emisiunea la care am participat aseară la TVR. Evident, nu cred că dacă aş fi preşedinte nu s-ar mai întâmpla nicio nenorocire în România, dar cred că preşedintele, care conduce CSAT-ul, se poate asigura că instituţiile care se ocupă de siguranţa publică a cetăţenilor funcţionează cum trebuie”, a scris, citat de news.ro, joi, pe Facebook, Dan Barna, deşi afirmaţia sa în emisiune a fost: ”Eu vreau să cred că dacă eu aş fi fost preşedinte, drama de la Caracal nu s-ar fi întâmplat”.

Acesta a exlicat faptul că modul în care au acţionat Poliţia şi celelalte instituţii publice în ultimele două săptămâni ”este rezultatul unei degradări continue de ani de zile, în care nimeni nu a pus nici măcar o întrebare”.

”În viziunea mea, preşedintele nu lucrează doar în timpul crizelor, el trebuie să lucreze mai ales între crize tocmai pentru a preveni disfuncţionalităţile din instituţii care ajung să producă drame. Preşedintele poate impulsiona o reformă la nivelul tuturor instituţiilor din stat, preşedintele poate seta un standard în privinţa modului de lucru între instituţiile statului, preşedintele poate cere de la Guvern respectarea criteriilor de competenţă în numirea oamenilor în instituţii”, a mai scris Barna.

Acesta susţine că, în 5 ani de mandate, ”se pot schimba multe în sistem cu o implicare continuă din partea preşedintelui”.

Întrebat miercuri seară, la TVR, ce ar fi fost diferit în aceste zile, dacă el ar fi fost preşedintele României, Barna a vorbit despre ”o viteză mai mare de reacţie, o convocare mai rapidă a CSAT, o solicitare de date din primul moment”.

”Preşedintele Iohannis reprezintă vechea clasa politică. Este un om bun, este un om în regulă, dar el face parte, în realitate, din vechea clasă politică care a adus România aici. Pentru că lucrurile astea nu s-au întâmplat peste noapte, s-au degradat uşor-uşor şi am ajuns în situaţia care ţine România cu sufletul la gură”, a spus Barna.

Când moderatorul a revenit cu întrebarea ce ar fi fost diferit în aceste zile dacă el ar fi fost preşedintele României, Dan Barna a spus: ”Eu vreau să cred că dacă eu aş fi fost preşedinte, drama de la Caracal nu s-ar fi întâmplat, pentru că nu a fost un incident nefericit, a fost efectul unei degradări continue de ani de zile a ceea ce înseamnă funcţionarea instituţiilor statului pe standarde minime, adică asigurarea siguranţei cetăţeanului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *