După ce au intrat în colimatorul UE, autoritățile de la Chișinău fac cu ochiul Statelor Unite

Parlamentul European a cerut Comisiei Europene, într-o rezoluție votată joi 5 iulie, să suspende plățile pentru Republica Moldova. Rezoluția condamnă decizia de invalidare a alegerilor pentru primaria de la Chișinău.

Coordonatoarea politicii externe și de securitate a Uniunii Europene Federica Mogherini a afirmat în cadrul dezbaterilor că invalidarea alegerilor a fost netransparentă și că autoritățile moldovene trebuie să găsească o soluție la această situație inacceptabilă.

În replică, Partidul Democrat din Moldova (PDM), aflat la guvernare, a spus că rezoluția este un document politic, „prin care se dă un start prematur campaniei electorale pentru viitoarele alegeri din Republica Moldova”, scrie agenția Moldpres.

În plus, PDM spune că inițiatorii acestei rezoluții fac jocul unor lideri politici de la Chișinău, în loc să susțină cetățenii moldoveni.

PDM mai susține că rezoluția nu va avea efecte de ordin economic sau financiar asupra Guvernului și nici asupra cetățenilor, deoarece creșterea economică înregistrată în acest an permite ca toate proiectele și angajamentele să fie îndeplinite în termen, chiar să fie inițiate unele noi.

Mercuri, Reprezentanța Comisiei Europene la Chișinău a confirmat că executivul european a decis suspendarea eliberării primei tranșe din programul de asistență macrofinanciară, ca urmare a evenimentelor politice din Moldova și în special a deciziei Curții Supreme de Justiție din 25 iunie privind invalidarea rezultatelor alegerilor la Chișinău.

Potrivit unui comunicat oficial, în urma unei evaluări făcute de Comisia Europeană împreună cu Serviciul european pentru acțiune externă, s-a constatat că precondițiile politice necesare pentru eliberarea primei tranșe în cadrul actualului program de asistență macrofinanciară nu au fost îndeplinite, iar această evaluare se bazează pe recentele evenimente politice din Moldova și, în special, pe decizia Curții Supreme de Justiție din 25 iunie privind invalidarea rezultatelor alegerilor la Chișinău.

Semnale de atenționare de la Bruxelles au primit de mai mult timp guvernanții de la Chișinău, și în acest context s-au gândit să le pareze fluturând steagul Statelor Unite.

Miercuri seara, președintele Parlamentului din Republica Moldova și vicepreședinte al Partidului Democrat, Andrian Candu, a vorbit în cadrul emisiunii „Fabrika” de la Publika TV despre dialogul deteriorat cu UE și relația pragmatică cu SUA, potrivit deschide.md. Șeful Legislativului de la Chișinău a spus că Republica Moldova trebuie să aibă o politică externă bună și să profite de conjunctura internațională.

În context, el a subliniat că guvernanții lucrează cu Ucraina și Georgia asupra unor noi proiecte privind destinele Partenetriatului Estic, iar cu România și Polonia (alt stat aflat în dispută cu UE, deși membru n.r) intensifică colaborarea pe dimensiunea de apărare și securitate regională. „Aceste state, a precizat Candu, se bucură de sprijin mare din partea SUA.

„Ambasada SUA nu pleacă din Republica Moldova. Ba dimpotrivă, Ministerul de Externe caută loc pentru a construi o nouă ambasadă, una mult mai mare, mai confortabilă. Nu este vorba de plecarea din ţară, ci de consolidare în ţară a prezenţei Ambasadei americane. Relaţia cu SUA este una mult mai pragmatică, chiar dacă sunt şi ei surprinşi de decizia Curţii Supreme de Justiţie. Ne aşteptăm şi la vizite importante din guvern şi din Congresul American“, a declarat șeful legislativului moldovean.

Cât despre relația cu Bruxelles-ul, preşedintele Parlamentullui a declarat că aceasta este afectată de prea multă politică. „La nivelul Uniunii Europene se discută de câțiva ani că prioritatea nu ar mai trebui să fie Parteneriatul Estic. Sunt ţări ca Italia, Franţa care suferă mai mult din cauza emigranţilor din Africa. Germania este obosită de ceea ce se întâmplă în Ucraina. Vorbim de o reformatare a elementelor şi Moldova trebuie să ia ce este mai bun din regiune“, a explicat Candu.

Totuși, Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chişinău a afirmat, pe 26 iunie, pe pagina oficială de Facebook, că „hotărârea Curţii Supreme de Justiţie a Republicii Moldova, care a menţinut invalidarea alegerilor municipale din Chişinău, a întărit percepţia publicului asupra ingerinţei politice în sistemul judiciar al Republicii Moldova“.

Ceea ce arată că Washingtonul nu are de când să facă rabat de la respectarea statului de drept din partea autorităților moldovene.

„Ambasada SUA în Republica Moldova ia act de decizia Curţii Supreme de Justiţie de a susţine invalidarea rezultatelor alegerilor la primăria Chişinăului din 3 iunie. Alegerile libere, corecte şi transparente reprezintă fundamentul oricărei democraţii şi trebuie să respecte normele internaţionale. Orice nereguli presupuse ar trebui abordate într-un mod care respectă statul de drept şi principiile democratice de guvernare, inclusiv voinţa poporului exprimată prin alegeri“, se menţionează în text.

„Independenţa judiciară este un principiu democratic fundamental, iar hotărârea de astăzi (luni) a întărit percepţia publicului asupra ingerinţei politice în sistemul judiciar al Republicii Moldova“, se mai arată ăn declarația Ambasadei SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *