După plată și răsplată. Judecătoarea lui Dragnea de la Curtea de Apel, ajutată de Toader să ajungă la Instanța Supremă!

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, face orice pentru a-l mulțumi pe Liviu Dragnea! Astfel, ministru vrea să modifice Legile Justiției în așa fel îmcât salvatoarea lui Dragnea de la Curtea de Apel București să poată ajunge judecător la instanța supremă, de unde s-a retras întrucât nu avea vechimea necesară.

Proiectul de OUG pentru modificarea Legilor Justiţiei, pregătit de ministrul Tudorel Toader conţine un amendament ce i-ar permite judecătoarei Alina Ghica să promoveze la Curtea Supremă.

Alina Ghica a făcut parte din completul care a anulat Completele de 5, hotărâre care a dus la suspendarea procesului lui Dragnea și tragerea la sorți a unui alt complet. Totodată, Ghica, cea care a anulat prejudiciul în dosarul lui Liviu Dragnea în instanţa de contencios administrativ îi dă o bună ocazie liderului PSD să scape de ancheta penală de la DNA. Mai exact, o hotărâre CEDO prin care România a fost condamnată la despăgubiri băneşti arată că o cauză nu poate avea două soluţii – una într-un dosar penal şi alta într-unul de contencios administrativ. Speţa care poate fi invocata este cauza Lungu vs. România îm care Curtea Europeanî a Drepturilor Omului s-a pronunţat în 21 octombrie 2014. În motivarea soluţiei, CEDO a a reţinut existenţa unei violări a art. 6 par. 1 din Convenţia pentru Apărarea drepturilor Omului.

Potrivit noii OUG promovate de ministrul Justiţiei Tudorel Toader şi transmise la CSM pentru avizare, pentru a putea promova la Curtea Supremă magistraţii trebuie să aibă 18 ai vechime în funcţiile de judecător sau procuror. „

Pot participa la concursul pentru promovare în funcţia de judecător la ICCJ judecătorii care au îndeplinit efectiv cel puţin 3 ani funcţia de judecător la curtea de apel, au obţinut calificativul <> la ultimele 3 evaluări, nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani şi au o vechime de cel puţin 18 ani în funcţiile prevăzute la art. 44 alin. (1)”, se arată în OUG a lui Tudorel Toader. Articolul 44 al Legii 303/2004 se referă la cerinţele de vechime pentru judecători şi procurori. Potrivit formei actuale a Legii 303/2004, alin. 3, Art. 52, pentru a putea deveni judecător la Curtea Supremă un magistrat trebuie să aibă o vechime de 18 ani doar în funcţia de judecător. „Pot participa la concursul de promovare în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecătorii care au îndeplinit efectiv cel puţin 3 ani funcţia de judecător la curtea de apel, au obţinut calificativul «foarte bine» la ultimele 3 evaluări, nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani şi au o vechime efectivă în funcţia de judecător de cel puţin 18 ani”, este textul prezentei legi.

Alina Ghica şi-a depus candidatura pentru un post de magistrat la Curtea Supremă, în noiembrie anul trecut, iar apoi şi-a retras-o pentru că nu avea vechimea necesară. Mai exact, potrivit CV-ului judecătoarei Alina Ghica, aceasta a intrat în magistratură la 1 decembrie 1998, însă, din cauză că între între 15 mai 2001 şi 1 noiembrie 2006 a fost procuror, nu a avut vechimea necesară pentru a ajunge judecătoare la Curtea Supremă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *