După Polonia, Slovacia anunță că va trimite 13 avioane de luptă MIG-29 Ucrainei

Guvernul Slovaciei a anunțat, vineri, 16 martie, că va trimite 13 avioane de luptă de producție sovietică în Ucraina, la o zi după un anunț similar al președintelui Poloniei, marcând o posibilă schimbare semnificativă a aliaților NATO în creșterea livrărilor de arme pentru Kiev, scrie The New York Times

Slovacia, care se învecinează atât cu Ucraina, cât și cu Polonia, a declarat cu luni în urmă că este gata să trimită avioane de luptă MIG-29 în Ucraina. „Promisiunile trebuie respectate”, a scris prim-ministrul Slovaciei, Eduard Heger, pe Twitter . El nu a precizat momentul livrării.

Ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, a declarat joia trecută că omologul său polonez l-a asigurat că guvernul de la Varşovia ar fi de acord să desfăşoare cu cel de la Bratislava o acţiune comună de furnizare a unor avioane MIG-29 către Ucraina.

MIG-urile poloneze transferate Ucrainei vor fi înlocuite cu avioane sud-coreene FA-50 şi F-35 americane.

În urma anunțului Poloniei, Casa Albă a declara că decizia de a oferi Ucrainei avioane de luptă MiG-29 este o „decizie suverană” care nu îl va determina pe președintele Joe Biden să furnizeze Kievului avioane americane F-16.

În schimb, Statele Unite se grăbesc să transfere Ucrainei toate echipamentele necesare pentru o contraofensivă majoră în această primăvară, scrie Politico.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *