După Ungaria, România, chemată la raport în Parlamentul European

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a anunţat joi că Parlamentul European va adopta o rezoluţie privind situaţia din România, în timpul celei de-a doua sesiuni plenare de la sfârşitul lunii octombrie. Totodată, eurodeputatul a mai precizat că între 1 şi 4 octombrie va avea loc şi o dezbatere privind contextul politic românesc, invitată fiind şi premierul Viorica Dăncilă.

„Avem noutăţi despre dezbaterea privind situaţia din România care va avea loc în Parlamentul European: dezbaterea în plen va avea loc în prima sesiune plenară din luna octombrie (1-4 octombrie). Parlamentul European va adopta o rezoluţie despre situatia din România în cea de-a doua sesiune plenară din luna octombrie (22-25 octombrie). Prim-ministrul Guvernului României va fi invitat la dezbaterea de la începutul lunii octombrie”, a transmis europarlamentarul Siegfried Mureşan pe Facebook.

Decizia a fost luată în ședința liderilor de grup din PE. Inițiativa dezbaterii a aparținut grupului Verzilor, cei care au propus și dezbaterea din februarie privind modificarea legilor Justiției din România. Decizia a fost luată săptămâna trecută în ședința liderilor de grup, în unanimitate.

Pe 17 august, liderii Grupului Verzilor din Parlamentul European cereau Comisiei Europene să activeze mecanismul de apărare a statului de drept în cazul României, în contextul protestelor antiguvernamentale violente care au avut loc săptămâna trecută la Bucureşti.

Unul dintre cofondatorii partidului Mişcarea România Împreună, Alin Mituţa, a atras atenţia, pe pagina sa de Facebook, că adoptarea unei rezoluţii de către Parlamentul European poate însemna că în cazul României se vor începe producerile de acţionare a Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene, acţiune pe care o cataloghează drept „o catastrofă”, în contextul în care România urmează să preia preşedinţia Consiliului UE.

„Parlamentul European a decis astăzi nu doar că va ţine o dezbatere la început de octombrie despre violenţele din România din 10 august şi despre abuzurile statului de drept dar şi că va adopta o rezoluţie pe această temă. Pentru cei familiarizaţi cu procedurile de la PE, faptul ca s-a decis să fie adoptată această rezoluţie în plus faţă de dezbatere arată gravitatea situaţiei şi faptul că lucrurile devin serioase. Aşa cum stau lucrurile acum, devine din ce în ce mai probabil ca această rezoluţie să fie primul pas către activarea articolului 7 al Tratului UE de sancţionare a României, asta după ce procedura de sancţionare a fost lansată deja pentru Polonia şi Ungaria. Ar fi o catastrofă pentru România care ar transforma preşedinţia la Consiliul UE impracticabilă şi ar decupla şi mai tare România de Uniunea Europeană”, a scris Mituţa.

La a doua sesiune plenară din octombrie va participa și președintele Klaus Iohannis pentru a susține un discurs privind viitorul Europei. În luna februarie a avut o dezbatere privind modificarea legilor justiției din România în plenul de la Strasbourg, aceasta însă nu a fost urmată de o rezoluție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *