Economia UE şi a zonei euro, scăderi istorice în trimestru doi. Care sunt cele mai afectate state
În trimestrul doi din 2020, marcat de măsurile de izolare din majoritatea statelor membre UE pentru a stopa răspândirea pandemiei coronavirus (COVID-19), PIB-ul a înregistrat un declin de 12,1% în zona euro şi de 11,9% în UE, comparativ cu precedentele trei luni, arată datele preliminare publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
Sunt cele mai semnificative scăderi de când se publică aceste date, respectiv 1995.
În rândul statelor membre pentru care sunt disponibile datele pentru trimestrul doi din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, cel mai sever declin a fost în Spania (minus 18,5%), Portugalia (minus 14,1%) şi Franţa (minus 13,8%), iar cel mai redus în Lituania (minus 5,1%). Datele pentru România nu sunt disponibile.
În primul trimestru din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, economia zonei euro a înregistrat un declin de 3,6% iar cea a UE de 3,2%.
De asemenea, în trimestrul doi din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, zona euro a înregistrat o scădere de 15% şi UE un recul de 14,4%, după un declin de 3,1% şi, respectiv, 2,4%, în primele trei luni din 2020.
Sunt cele mai semnificative scăderi de când se publică aceste date, respectiv 1995.
În 14 august Oficiul European pentru Statistică va publica datele revizuite privind evoluţia economiei din cele 27 de state membre ale UE şi a zonei euro, în trimestrul doi din 2020.
Spania intră într-o recesiune profundă care anulează şase ani de creştere
Spania a raportat un declin istoric al economiei în trimestrul doi din 2020, reculul de 18,5% anulând toată redresarea de după criza financiară din 2008, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INE), pe fondul efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters, citată de Agerpres.
Contracţia, mai accentuată decât se aşteptau analiştii – 16,6% – vine după o scădere de 5,2% în primul trimestru din 2020, provocând cea mai severă recesiune înregistrată vreodată de economia spaniolă.
Din 15 martie, autorităţile de la Madrid au introdus unele dintre cele mai dure măsuri de izolare din Europa pentru a stopa răspândirea pandemiei. Ca urmare, consumul privat a fost unul dintre principalii factori care au afectat evoluţia economiei în perioada aprilie-iunie 2020, alături de exporturi.
În ritm anual, PIB-ul Spaniei a scăzut cu 22,1%, în trimestrul doi din 2020, după un declin de 4,1% în primele trei luni din acest an.
A patra economia a zonei euro înregistrase până în primul trimestru 24 de trimestre de creştere consecutivă şi începuse să se redreseze deplin după criza financiară din 2008
Guvernul de la Madrid se aşteaptă la un declin al economiei de 9,2% în 2020, şi la o creştere de 6,8% în 2021. Scăderea din acest an va fi mai accentuată decât cea din timpul crizei cu care s-a confruntat Spania în perioada 2008-2013.
În urma deciziei Marii Britanii de a impune plasarea în carantină, începând de duminică, a cetăţenilor britanici care revin din Spania, analiştii se aşteaptă ca sectorul spaniol al turismului să se redreseze mai lent în trimestrul trei din 2020. Luna trecută, Guvernul de la Madrid a anunţat că va aloca 2,5 miliarde de euro pentru sprijinirea turismului, extinzând eforturile de protejare a sectoarelor cheie ale economiei. Spania este a doua cea mai vizitată ţară din lume, după Franţa, iar turismul este crucial pentru economie, contribuind cu aproximativ 12% la Produsul Intern Brut.
Şi rata şomajului în Spania a urcat la 15,33% în trimestrul doi din 2020, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, pe fondul efectelor pandemiei şi a reducerii numărului de turişti, arată datele publicate marţi de Ministerul Muncii.
În primele trei luni din acest an rata şomajului era de 14,41%. Analiştii se aşteptau ca în trimestrul doi rata şomajului să atingă 16,70%.
Economia Franţei poate avea o evoluţie peste estimări în 2020
Economia Franţei ar trebui să aibă o performanţă mai bună decât declinul de 11% estimat pentru 2020, a afirmat vineri ministrul de Finanţe, Bruno Le Maire, la postul de televiziune C News, transmit DPA şi Reuters.
Măsurile adoptate de Guvern, cum ar fi ajutorul de stat pentru companii şi decizia de a nu majora taxele pentru a încuraja cheltuielile de consum, ar trebui să sprijine o redresare spre finalul anului, a explicat oficialul francez.
„Vom lupta pentru a ne asigura că putem face mai mult decât declinul de 11%”, a dat asigurări Le Maire.
Declaraţia sa vine după ce datele oficiale publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (Insee) arată că economia franceză a scăzut cu 13,8% în trimestrul doi din 2020, cel mai sever declin de după Al Doilea Război Mondial, pe fondul efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19).
După introducerea în 11 martie a măsurilor de izolare pentru a stopa răspândirea pandemiei, s-a înregistrat un colaps al consumului, al investiţiilor şi al comerţului, se arată în raportul publicat de Insee.
Totuşi, declinul din trimestrul doi din 2020 nu este atât de sever precum cel estimat luna aceasta de Insee, de 17%, sau de cel previzionat de analişti, de 15,3%.
De asemenea, Insee a revizuit datele din primul trimestru, când a doua economie a zonei euro a scăzut cu 5,9%, faţă de un declin de 5,3% previzionat iniţial. Este al treilea trimestru consecutiv de scădere a PIB-ului, într-o recesiune care a început în trimestrul patru din 2019, când economia a fost afectată de grevele la nivel naţional.
Datele publicate vineri arată că în trimestrul doi din 2020 consumul gospodăriilor a scăzut cu 11%, investiţiile companiilor cu 17,8%, exporturile cu 25,5% iar importurile cu 17,3%. Cel mai sever declin, de 24,1%, a fost înregistrat în sectorul construcţiilor.
Datele Insee vin la o zi după ce Germania şi SUA au raportat scăderi record ale economiilor lor în trimestrul doi din 2020, de 10,1% şi, respectiv, de 32,9%.