„Economie în schimbul securităţii”: Noul plan al Israelului pentru Fâşia Gaza

Ministrul israelian de Externe Yair Lapid a prezentat un plan vizând „să îmbunătăţească” condiţiile de viaţă ale palestinienilor în Fâşia Gaza, în schimbul unui angajament al mişcării islamiste Hamas, aflată la putere în această enclavă săracă, relatează AFP, potrivit news.ro.

„Prea mult timp singurele două opţiuni erau cucerirea (Fâşiei) Gaza sau violenţele fără sfârşit. Or ele sunt nişte opţiuni proaste”, a subliniat Yair Lapd duminică, prezentându-şi iniţiativa – denumită „Economie în schimbul securităţii” – la o Conferinţă pe teme de securitate, la Ierusalim.

Mai concret, el propune un plan în două etape, însă fără să treacă prin negocieri cu Hamasul, o mişcare clasată drept „teroristă” de către Israel.

Într-o primă fază, „liniile electrice vor fi reparate, gazele naturale conectate, iar o uzină de desalinizare a apei urmează să fie construită” în Fâşia Gaza, un teritoriu aflat de 15 ani sub blocada Israelului în care se furnizează electricitate în medie de 12 ore pe zi şi în care există puţină apă potabilă.

În schimb, islamiştii din Hamas trebuie să se angajeze la un „calm pe perioadă lungă”, a subliniat Yair Lapid, care precizează că, în cazul unor violenţe, răspunsul Israelului va fi „mai puternic decât în trecut”.

A doua fază prevede construcţia unui port şi a unei noi zone industriale, precum şi asigurarea unei „legături rutiere” între Fâşia şi Cisiordania.

Cisiordania, unde se află sediul Autorităţii Palestiniene (AP) conduse de Mahmoud Abbas, este despărţită de Fâşia Gaza de teritoriul israelian.

Acest plan, care trebuie adoptat de către Guvernul israelian, nu vizează să soluţioneze conflictul israeliano-palestinian, ci „să acţioneze acum”, în vederea unei „îmbunătăţiri” a vieţii palestinienilor şi „creării celor mai bune condiţii ale unor negocieri viitoare”, a precizat Lapid.

În pofida mai multor armistiţii între Israel şi Hamas, rachete sunt trase periodic din Fâşia Gaza către Israel, conducând la raiduri de represalii ale armatei israeliene.

La scurt timp după anunţul lui Lapid, o rachetă a fost trasă din Fâşia Gaza către sudul teritoriului israelian, însă a fost interceptată de scutul antirachetă.

Israelul şi Hamasul au purtat patru războaie începânnd din 2008 încoace.

La patru luni de la ultimul război, în mai, reconstrucţia nu a început cu adevărat în enclavă, în pofida angajamentelor unor diverşi donatori.

Planul israelian „nu se va putea realiza fără angajamentul partenerilor noştri egipteni”, a subliniat Yair Lapid, şi va necesita o susţinere financiară din partea Statelor Unite, Uniunii Europene (UE) şi „ţărilor din Golful Persic, în frunte cu Emiratele Arabe Unite (EAU)”, a subliniat Lapid.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *