„El Chapo“ ar putea ajunge în cea mai dură închisoare din Statele Unite: Supermax

Fostul șef al cartelului mexican de droguri Sinaloa, Joaquin „El Chapo” Guzmán Loera, va ajunge într-o închisoare de maximă securitate, după ce a fost găsit vinovat de toate cele zece capete de acuzare formulate împotriva sa, inclusiv conspirație în vederea spălării de bani obținuți de pe urma vânzării de stupefiante și distribuire de cocaină, heroină și alte droguri la nivel internațional.

Procurorii au anunțat că vor cere ca el să fie încarcerat pe viață și să nu aibă posibilitatea de a fi eliberat condiționat.

Juriul – alcătuit din opt femei şi patru bărbaţi – a deliberat în total 34 de ore, timp de şase zile.

Guzmán a fost găsit de vinovat, între altele de conspiraţie în vederea spălării de bani de pe urma vânzării de stupefiante, distribuire la nivel internaţional de cocaină, heroină, marijuana şi alte droguri şi de folosire unor arme de foc.

El a pledat nevinovat la toate capetele de acuzare.

În ultimele două luni şi jumătate, juriul a audiat, la un tribunal din Brooklyn mărturii despre acte de tortură şi crime atroce, o corupţie la aproape toate nivelurile Guvernului mexican, amante şi evadări subterane nud, puşti de asalt Kalaşnikov de tip AK-47 placate cu aur, inscripţionate cu monogramă şi pistoale încrustate cu diamante.

În total 56 de martori chemaţi de procuratură au depus mărturie timp de aproximativ 200 de ore. Paisprezece dintre aceşti martori – majoritatea traficanţi de droguri asumaţi şi asociaţi ai unor carteluri – au cooperat cu procurorii în speranţa obţinerii unei reduceri a sentinţei.

În cursul procesului au fost prezentate, de asemenea, fotografii din timpul unor filaje, convorbiri telefonice interceptate şi mesaje de tip text implicându-l pe Guzmán, dar şi armament bling-bling şi ”cărămizi” de cocaină.

În schimb, avocaţii apărării au chemat la bară un singur martor şi s-au concentrat asupra subminării credibilităţii martoeilor care au cooperat cu acuzarea. Avocatul apărării Jeffrey Lichtman a declarat că aceşti martori au ”minţit în fiecare zi a vieţii lor, a vieţii lor mizerabile şi egoiste”.

Având în vedere resursele, banii și evadările precedente ale lui Guzman, el este candidatul perfect pentru un penitenciar de maximă securitate, în special unul numit ADX Florence, potrivit lui Bob Hood, un fost director de închisoare de maximă siguranță.

„Nu am niciun dubiu că Guzman va ajunge la închisoarea de maximă securitate din Colorado,” a declarat Guzman pentru NBC News.
Cunoscută ca „Alcatrazul Munților Stâncoși”, penitenciarul federal de maximă siguranță din Colorado a fost creat pentru a fi cea mai sigură închisoare de maximă securitate din țară.

Localizată în deșert, la sud de Colorado Springs, Florence are peste 400 de deținuți, inclusiv gangsteri, teroriști și alți criminali catalogați ca fiind prea periculoși pentru o instituție mai puțin restrictivă.

Printre deținuții mai cunoscuți se numără Djohar Țarnaiev, autorul atentatului de la maratonul din Boston din 2013 și Ramzi Yousef, unul dintre teroriștii din atacul cu o mașină-capcană de la World Trade Center din 1993.

Hood consideră că și în această închisoare Guzman va avea parte de măsuri administrative speciale, printre care s-ar putea număra revocarea drepturilor sale la vizite și limitarea interacțiunii sale cu alți prizonieri.

O celulă obișnuită de la penitenciarul Florence are o suprafață de aproximativ 2×3,5 metri și un geam de aproximativ 2,5 centimetri. Deținuții pot sta afară doar o oră, într-o zonă mică, împrejmuită de garduri.

Fostul director a declarat că este posibil ca Guzman să fie candidat pentru cea mai izolată zonă a închisorii, Range 13.
„Range 13 este un loc care are patru celule identice și, din câte știu, a fost folosit doar pentru doi deținuți: Ramzi Yousef și Thomas Silverstein,” a spus Hood.

Guzmán, care figura odinioară în topul Forbes al miliardarilor, a fost mereu o figură alunecoasă, înconjrată de o aură mitică. El a evadat dintr-o închisoare mexicană în 2001, într-un cărucior pentru rufe murdare, iar în 2015 printr-un tunel. După ce a fost prins din nou, în 2016, „El Chapo” a fost extrădat în Statele Unite pentru a fi judecat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *