Emir Kusturica, consilier la preşedinţia Bosniei-Herţegovina

Cineastul Emir Kusturica a fost numit consilier al lui Milorad Dodik, reprezentantul sârbilor în preşedinţia tripartită a Bosniei-Herţegovina, informează AFP.

Numele regizorului laureat de două ori cu Palme d’Or la festivalul de la Cannes apărea joi pe lista de consilieri a lui Dodik de pe pagina de internet a preşedinţiei de la Sarajevo, fără alte precizări.

Kusturica, în vârstă de 64 de ani, este în relaţii foarte bune cu liderul sârbilor din Bosnia-Herţegovina; într-un interviu de anul trecut, el şi-a exprimat „toate gândurile bune” faţă de Dodik, menţionează AFP. Cu aceeaşi ocazie, întrebat dacă va se va întoarce la Sarajevo, unde s-a născut, el a răspuns: „fiecare merge acolo unde este iubit; am impresia că în această vale (Sarajevo – n. red. AFP) există o idee preconcepută despre persoana mea, care este pe de o parte intransigentă, pe de alta periculoasă”.

Milorad Dodik – iniţial social-democrat susţinut de Occident – se manifestă în prezent ca naţionalist şi ameninţă periodic cu organizarea unui referendum privind independenţa Republicii Srpska, entitatea sârbă pe care o consideră stat, în timp ce despre Bosnia-Herţegovina susţine că este „o ţară ratată”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *