Epidemiologul Geza Molnar: “Epidemia se termină. În 5-10 mai ar trebui ridicată carantina”

Epidemia de COVID-19 a ajuns în faza de platou, în România, iar numărul de cazuri, comparativ cu sptămâna trecută, este în scădere cu 10% . Mai mult,epidemia va trece de la sine, când i se va încheia ciclul, dar va reveni la toamnă, la  fel ca și virusul gripal.

Afirmațiile optimistem îi aparțin lui Geza Molnar, epidemiolog cu 45 de ani de experiență.

„Această epidemie, până acum în România, este în platou, evoluează ca dinţii de ferestrău. La evaluare, faţă de ultima săptămână, este într-o scădere de 10 la sută. Deci se termină”, a declarat Geza Molnar, potrivit mediafax.ro.

Epidemiologul nu a exclus o creștere a numărului de  cazuri, după sărbători, dar acesta este convins că virusul va dispărea încet şi de la sine în următoarele săptămâni.

„Fiecare viroză respiratorie are un ciclu, până ajunge la un grad de saturaţie, delimitabil ca număr de populaţie, după aceea migrează şi se reîntoarce. Un ciclu epidemic pe un teritoriu, durează între şase-opt săptămâni, apoi trece”, a mai spus Geza Molnar.

Epidemiologul susţine că noul coronavirus se va întoarce în sezonul următor „dar nu va mai avea aceeaşi putere şi nici nu se va transmite aşa de uşor”.

COVID-19 va exista în următorii ani, la fel ca virusul gripal.

Cu privire la restricţii, acesta a vorbit şi de o relaxare a măsurilor de distanţare socială.

„În 5- 10 mai ar trebui ridicată carantina, fără discuţie. Dar trebuie să fim atenţi la focarele familiale sau din diferite zone din ţară, pentru că astfel focare vor exista. Astea vor fi o mare problemă”, a spus Geza Molnar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.