Epidemiologul Molnar Geza, despre cazurile de coronavirus: “Sunt convins că aceste focare au cam ajuns pe un platou”

În România, numărul  cazurilor de  coronavirus   va scădea, în perioada  următoare, potrivit  epidemiologului Molnar Geza. Epidemiologul a declarat, luni seara,  la Digi 24,  că, după păerea sa, România a intrat deja pe un platou, iar de aici înainte numărul bolnavilor de  coronavirus ar trebui să fie tot mai puțini. Totuși, Molnar Geza a ținut să precizeze  că totul  ține de oameni si doar dacă  românii  vor  respecta  regulile impuse  de specialiști  se  va întâmpla acest lucru.

„Sunt convins că aceste focare au cam ajuns pe un platou. Dovada cea mai bună e că în zona de mijloc sub aspectul stăpânirii morbidității în perioada de urgență am ajuns, dacă facem excepție de Luxemburg, pe primul loc la numărul de cazuri înregistrate. Dar, conform celor 14 zile, nici unul dintre județe în totalitatea lui nu ajunge la indicatorul de 3 la mie. În cadrul județelor unde sunt focare la diferite instituții, de la spitale sau cămine de bătrâni în colectivități cu oameni mulți.

Pe baza acestora pot spune că de aici înainte trebuie să urmeze o scădere. Noi va trebui să trăim cu acest virus. Ce ar putea să schimbe această situație?

În cazul în care  nu găsim  o aderență  a populației  la măsurile de  protecție.

Vă rog să mă iertați, dar cu următoarea problemă nu o să fiu plăcut publicului. Jocurile astea sau sporturile care s-au început cu carantinările mie nu-mi inspiră încredere. Da, afectează psihic populația, dar cele opt criterii pentru carantinare zonală sau județeană 6 sunt subiective și neprofesionale sub toate aspectele. Starea de urgență se răzbună în momentul de față.

Eu nu zic că trebuia să luăm modelul suedez, deși ei sunt cu un indicator mai bun decât noi. Deci închiderea pe baza acestor criterii este greu de implementat, cât și de suportat.În afară de asta lasă o posibilitate a zonei de manevră și pentru abuzuri.

Eu aș face așa: să lăsăm medicii să lucreze. Aș face investigare și apel la populație să respecte igiena.

Problema gradului de ocupare a paturilor: dacă mă uit la o statistică de acum 10 zile unele județe raportează 100% a gradului de paturi ocupate cu asimptomatici. Acestea trebuiesc rezolvate și evitată birocrația. În mod normal un focar de această natură nu poate să țină mai mult de 3-4 zile. Mă mir de Ploiești sau Dâmbovița. Problema carantinei este o problemă administrativă”, a declarat Molnar Geza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.