Erdogan a participat la Koln, în Germania, la deschiderea uneia dintre cele mai mari moschei din Europa
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, s-a aflat sâmbătă află în oraşul german Koln, unde a participat la inaugurarea uneia dintre cele mai mari moschei din Europa. Cu minaretele sale de 55 de metri înălţime şi o cupolă mare de 36 de metri, acest edificiu de beton şi sticlă, menit să încarneze deschiderea potrivit arhitectului său Paul Böhm, este una dintre cele mai impozante moschei din Europa. Suprafaţa ei atinge 4.500 de metri pătraţi.
Situată în cartierul Ehrenfeld, nu departe de turnul televiziunii din Koln, ea poate să primească mii de credincioşi. La fel ca banchetul oferit de preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, inuagurarea a fost boicotată de o mare parte a liderilor politici din landul Renania de Nord-Westfalia, inclusiv de primarul oraşului Henriette Recker şi de şeful Guvernului regional.
Edila Kolnului a reproşat Ditib – Uniunea afacerilor turco-islamice (Ditib), care are legături foarte strânse cu puterea turcă și care a finanțat construcția moscheea – opacitatea care a înconjurat desfăşurarea şantierului şi funcţionarea acestei.
Aleşi acuză de asemenea acest organism că este braţul regimului Erdogan, pentru că acesta gestionează 900 de locuri de cult în Germania, cu imami aduşi din Turcia. Organizaţia este de asemenea acuzată de către criticii săi că îi spionează pe opozanţii preşedintelui turc.
Opozanţii moscheei, mai ales extrema dreaptă germană – care se teme de un aflux de musulmani care ar transforma Kolnul într-o replică a ”Londonistanului” – a intentat recursuri împotriva construcţiei, care au eşuat.
Erdogan s-a întâlnit vineri cu Angela Merkel, după care a fost invitat la un banchet boicotat de o parte a clasei politice germane, inclusiv de cancelar. Cei doi lideri s-au întâlnit, însă, sâmbătă dimineaţa la un mic dejun, înainte de plecarea lui Erdogan la Koln.
Erdogan a promis la Berlin măsuri pentru îndeplinirea criteriilor impuse pentru liberalizarea vizelor. În cea de a doua zi a vizitei sale menite să amelioreze relaţia Turciei cu Germania şi cu UE, Erdogan a spus că guvernul său va lua măsurile necesare pentru a satisface criteriile UE pentru obţinerea liberalizării vizelor.
Turcia, a cărei criză economică a fost agravată de sancţiunile preşedintelui american Donald Trump, speră că ameliorarea relaţiilor va aduce în ţară investiţii private ale superputerii economice.
Germania, ţara de adopţie a trei milioane de turci şi care se bazează pe Turcia pentru a ţine sub control criza migranţilor în afara frontierelor Europei, vrea de asemenea să remedieze relaţiile cu acest stat, devenite tensionate după represiunea care a urmat în Turcia după puciul eşuat din 2016.
Există însă preocupări în ceea ce priveşte bilanţul respectării drepturilor omului şi libertatea presei.
„Intenţionăm să îndeplinim cele şase criterii rămase pentru liberalizarea vizelor cât de curând posibil. Liberalizarea vizelor, îmbunătăţirea uniunii vamale şi revitalizarea discuţiilor pentru aderare vor fi benefice atât pentru Turcia, cât şi pentru UE”, a spus Erdogan.
Merkel a afirmat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că a făcut demersuri pentru eliberarea cetăţenilor germani aflaţi printre cele câteva zeci de mii de oameni arestaţi după lovitura de stat eşuată, de orchestrarea căreia Ankara i-a acuzat pe susţinătorii clericului Fetullah Gulen, stabilit în SUA.
Germania are nevoie de mai multe dovezi pentru clasificarea mişcării lui Gulen, prezentată de Turcia drept Organizaţia Teroristă a lui Fetullah Gulen (FETO), drept o grupare ilegală, la fel ca şi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).
„Luăm foarte în serios dovezile furnizate de Turcia dar avem nevoie de mai mult material dacă este să clasificăm organizaţia în acelaşi fel ca şi PKK”, a spus Angela Merkel.
Merkel a precizat că autorităţile germane îi caută pe suspecţii de implicare în puci pe care Turcia îi doreşte extrădaţi, dar a observat că ea şi preşedintele turc Erdogan au păreri diferite asupra unor subiecte precum libertatea presei.
Ziarul german Bild a relatat că Erdogan era gata să anuleze conferinţa de presă dacă la ea participa Can Dundar, un jurnalist care a fugit în Germania după ce a fost acuzat de spionaj.