Erdogan amenință SUA că ar putea să-și caute noi aliați

Turkish President Tayyip Erdogan speaks during a meeting of his ruling AK Party (AKP) in Istanbul, Turkey, August 20, 2017. REUTERS/Murad Sezer

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat sâmbătă, într-un editorial publicat în „New York Times“, că parteneriatul ţării sale cu Statele Unite este în pericol, avertizând că Ankara ar putea să-şi caute „noi aliaţi“ în cazul în care Washingtonul continuă să-i arate „lipsă de respect“.

Erdogan a avertizat Washingtonul cu privire la consecinţele acestor măsuri, care ar putea împinge Ankara să găsească „noi prieteni şi noi aliaţi“.

„Dacă Statele Unite nu încep să respecte suveranitatea Turciei şi să demonstreze că înţeleg pericolele cu care se confruntă naţiunea noastră, parteneriatul nostru ar putea fi în pericol“, a afirmat preşedintele turc.

„Un eşec în a inversa tendinţa actuală spre unilateralism şi lipsă de respect ne va determina să căutăm noi prieteni şi noi aliaţi“, a adăugat el.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a discutat la telefon cu omologul său rus, Vladimir Putin, despre o „cooperare economică şi pe piaţa de schimb”, a anunţat Kremlinul, după ce lira turcă a fost în scădere iar Donald Trump a anunţat mărirea taxelor pentru Ankara, scrie Politico.

„Dacă ei au dolarul, noi îl avem pe Allah“

Erdogan a continuat să-şi susţină punctul de vedere şi în faţa populaţiei turce, nu numai în paginile presei americane. „Este rău să încerci să pui Turcia în genunchi prin ameninţări privind un pastor“, a declarat el sâmbătă în timpul unei adunări în Unye, pe malul Mării Negre.

„Ruşine, ruşine! Schimbaţi un partener strategic din NATO pe un pastor“, a afirmat el.

„Dacă ei au dolarul, noi îl avem pe Allah“, a declarat din nou Recep Tayyip Erdogan, cerându-le turcilor să nu se lase intimidaţi de această criză. Şi i-a îndemnat încă o dată pe turci să dea dovadă de solidaritate şi să convertească rezervele lor de aur sau valută în lire turceşti, pentru a câştiga „războiul de independenţă“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.