Erdogan anunţă boicotarea produselor electronice din SUA

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat marţi că Turcia va boicota produsele electronice din SUA, drept contramăsură în disputa cu Washingtonul care a provocat scăderea lirei la niveluri record, scrie Reuters.

Erdogan susţine că Turcia este ţinta unui război economic şi a făcut apel la turci să îşi vândă valuta pentru a cumpăra lire.

„Împreună cu oamenii noştri, ne vom lupta contra dolarului, preţurilor de pe piaţa de schimb internaţională, inflaţiei şi ratei dobânzii. Ne vom proteja independenţa economică fiind uniţi”, a declarat Erdogan într-un discurs pentru membrii partidului AK, condus de el.

„Vom impune un boicot produselor electronice din SUA. Dacă ei au iPhone-uri, atunci există Samsung şi noi avem propriile noastre telefoane Vestel”, a adăugat el, făcând referire la compania electronică turcă, ale cărei acţiuni au crescut cu 5%.

SUA au impus sancţiuni asupra doi miniştri turci drept răspuns la reţinerea de către Turcia a unui pastor american, fiind acuzat de terorism. Săptămâna trecută, Washingtonul a anunţat şi mărirea taxelor pentru exporturile turce de metal.

Erdogan a declarat că guvernul său va susţine companiile care vor să investească în Turcia şi a precizat că firmele nu ar trebui să fie descurajate de incertitudinea economică.

„Dacă ne vom amâna investiţiile, dacă vom cumpăra valută pentru că este pericol, atunci vom ceda în faţa duşmanului”, a precizat el.

Lira turcească a scăzut cu 40% în acest an, valorând 7,24 dolari luni dimineaţă. Lira a crescut puţin, marți, după zile de scădere dramatică, dar aceste comentarii ar putea să inflameze disputa diplomatică.

Turcii aşteaptă, aşadar, cu nelinişte, răspunsul unui preşedinte american căruia nu îi pace să fie provocat.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *