Erdogan l-a ținut la ușă pe John Bolton, consilierul președintelui Trump

John Bolton, consilierul preşedintelui SUA Donald Trump, a părăsit Turcia fără a se întâlni cu liderul de la Ankara. A avut o întrevedere de 2 ore și 10 minute cu cu purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei turce, İbrahim Kalın, şi delegaţia care îl însoţea. Corespondentul Bloomberg la Casa Albă, a spus că șeful statului turc, Recept Tayyip Erdoğan, a refuzat să se întâlnească cu Bolton.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat pe consilierul american pentru securitate națională John Bolton de comiterea „unei greșeli foarte serioase” prin faptul că a cerut Turciei să garanteze securitatea combatanților kurzi din nord-estul Siriei, de unde Statele Unite intenționează să-și retragă trupele.

„Nu putem face nicio concesie în această privință”, a declarat Erdogan astăzi, înainte ca Bolton să plece de la Ankara, în vreme ce tensiunile între cele două țări aliate din NATO au atins un nou nivel culminant. Turcia îi consideră o amenințare pe kurzii care luptă cu sprijin american împotriva grupării Statul Islamic din Siria, Erdogan anunțând că pregătirile pentru lansarea unei noi ofensive militare împotriva lor sunt aproape de sfârșit.

Bolton a insistat ca Turcia să se abțină de la vreo operațiune, dacă aceasta nu este coordonată cu Statele Unite și aprobată de Washington, dar a părăsit țara fără a primi garanții și fără a se întâlni cu Erdogan personal.

Un consilier al președintelui turc a spus că Turcia este gata să coordoneze operațiunile cu aliații, dar că nu are de gând să ceară permisiunea aliaților pentru a acționa împotriva celor pe care îi consideră teroriști. Președintele american Donald Trump a anunțat luna trecută decizia de a retrage militarii americani din Siria, cauzând mai multe îngrijorări, inclusiv în legătură cu soarta aliaților lor kurzi.

Preşedintele Erdoğan a refuzat să se întâlnească cu Bolton în urma declaraţiilor acestuia din Israel, conform cărora SUA nu se vor retrage din regiune până când nu se vor fi oferite garanţii PKK/YPG. Liderul de la Ankara a precizat totuși: „Cu Trump mă pot întâlni oricând”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *