Erdogan, la Moscova, pentru a discuta cu Putin despre Siria

Preşedinţii rus Vladimir Putin şi turc Recep Tayyip Erdogan discută miercuri despre Siria la Moscova, unde liderul de la Ankara urmează să încerec să-l convingă pe cel de la Kremlin de temeiul propunerii sale cu privire la înfiinţarea unei ”zone de securitate” în nordul sirian, cu scopul de aîmpiedica orice autonomie kurdă în zonă, relatează AFP.

Rusia suţine militar regimul de la Damasc, iar Turcia ajută grupări rebele care vor să-l răstoarne de la putere pe Bashar al-Assad, însă cele două ţări spun că vor să găsească împreună o soluţie politică a conflictului care durează de aproape opt ani.

Ei au convenit să-şi coordoneze operaţiunile pe teren după anunţul-surpriză al preşedintelui american Donald Trump, în decembrie, al retragerii celor 2.000 de militari americani din Siria.

Erdogan a anunţat luni, într-un discurs, că va pleda pe lângă Putin în favoarea înfiinţării ”zonei de securitate” sub controlul Turciei în nordul Siriei. Trump s-a pronunţat în favoarea acestei idei la jumătatea lui ianuarie.

Kurzii, care deţin controlul asupra celei mai mari părţi a acestei regiuni, şi care sunt aliaţii americanilor, sunt extrem de ostili faţă de această propunere, temându-se de o ofensivă turcă.

Rusia apără, la rândul său, de la începutul conflictului o linie simplă, potrivit căreia regimul sirian este necesar să-şi recapete suveranitatea asupra întregului teritoriu sirian.

”Noi suntem convinşi că singura soluţie corectă şi optimă ar fi predarea acestor teritorii sub controlul Guvernului sirian (…), înţelegând totodată că kurzilor trebuie să le fie asigurate toate condiţiile necesare (de viaţă) în locurile în care trăiesc în mod tradiţional”, a declarat săptămâna trecută şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *