Erdogan, noul „sultan“ al Turciei

În Monitorul Oficial al Turciei a fost publicat decretul privind transferul de puteri către preşedinte, în conformitate cu măsura de trecere a ţării către un sistem prezidenţial executiv, ca urmare a alegerilor prezidenţiale şi parlamentare care au avut loc luna trecută, scrie Reuters.

Documentul aduce schimbări în legi ce datează din perioada 1924-2017, modificând referirile la premier şi la cabinetul de miniştri, la preşedinte şi la biroul prezidenţial.

La referendumul de anul trecut, turcii au votat, cu o majoritate fragilă, trecerea la o preşedinţie executivă. Schimbarea politică este introdusă ca urmare a victoriei preşedintelui Recep Tayyip Erdogan la alegerile din 24 iunie.

Biroul premierului va fi desfiinţat şi Erdogan va putea să formeze şi să reglementeze funcţionarea ministerelor, şi să demită funcţionari civili, fără vreo aprobare din partea parlamentului.

Guvernul a emis decrete, ocolind parlamentul, de la introducerea stării de urgenţă după tentativa eşuată de puci din iulie 2016. Erdogan a promis ridicarea stării de urgenţă după alegeri.

Modificările prevăzute de cel mai recent decret vor intra în vigoare când Erdogan va depune jurământul.

Înaltul comitet electoral (YSK) va anunţa miercuri, la sfârşitul după-amiezii, rezultatele oficiale ale alegerilor prezidenţiale şi legislative din 24 iunie.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va depune luni , 9 iulie, jurământul, ce marchează intrarea într-un nou sistem constituţional, care îi conferă puteri larg sporite.

La ceremonie vor lua parte peste 3.000 de invitaţi, inclusiv şefi de stat străini, scrie cotidianul „Hurriyet“.

Depunerea jurământului va fi urmată de o ceremonie la palatul prezidenţial ce marchează oficial trecerea la noul sistem prezidenţial.

Deputaţii noii legislaturi vor depune jurământul sâmbătă, 7 iulie.

După depunerea jurământului, Erdogan va merge marţi în Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), recunoscută doar de Ankara, şi în Azerbaidjan, apoi la Bruxelles miercuri şi joi, pentru summitul NATO.

Recep Tayip Erdogan a devenit, practic, noul sultan al Turciei, pentru cel puțin cinci ani. Iar Turcia s-a întors în urmă cu o sută de ani, scrie „La Stampa“.

„Erdoğan este acum președinte și șef al guvernului, va numi și va demite miniștri după bunul său plac, va forma și dizolva guvernele, va dizolva Parlamentul atunci când consideră potrivit. Analiștii spun că noul sistem instituțional arată ca un sistem ptolemeic: președintele la centru, urmat de cercuri concentrice – zonele de putere, care sunt îi subordonate direct, inclusiv în domeniul justiției.

De la epoca ultimului sultan, Mehmed al VI-lea, alungat de la putere în 1922 de Atatürk, puterea nu a fost niciodată atât de centralizată”, notează ziarul italian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *