Erdogan și-a numit ginerele în fruntea ministerului de Finanțe

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat luni componenţa noului guvern al Turciei, la câteva ore după ce a depus jurământul, pentru un nou mandat de cinci ani cu puteri sporite conform noii Constituţii, informează AFP.

În cabinetul de 16 miniştri nu mai există funcţia de premier. Turcia va avea un singur vicepreşedinte, Fuat Oktay, fost consilier al prim-ministrului.

Ministru de externe rămâne Mevlut Cavusoglu, iar Suleyman Soylu păstrează portofoliul Internelor. Ministru al Apărării a fost desemnat Șeful Statului Major al armatei, Hulusi Akar. Ginerele lui Erdogan, Berat Albayrak, este noul ministru de Finanţe. Albayrak a îndeplinit funcţia de ministru al Energiei încă din 2015.

O stea în plină ascensiune a politicii din Turcia, Berat Albayrak, ginerele președintelui Recep Tayyip Erdogan, este considerat unul dintre cei mai puternici oameni din țară.

Căsătorit cu fiica cea mare a lui Erdogan, Esra, Albayrak, în vârstă de 40 de ani, a ocupat funcția de ministru al Energiei din 2015 și a cunoscut o creștere irezistibilă în ultimii ani.

Numirea sa în poziția-cheie a finanțelor vine într-un mediu economic dificil, cu o inflație ridicată, o devalorizare puternică a monedei și un deficit de cont curent, în ciuda creșterii solide.

Recep Erdogan, care conduce Turcia de 15 ani în calităţile de prim-ministru şi preşedinte, a afirmat că noul sistem prezidenţial este esenţial pentru stimularea creşterii economice.

Oponenţii lui Erdogan se tem că noul rol al preşedintelui va distruge democraţia din Turcia. Noile atribuţii îi permit lui Erdogan să numească minştri şi să intervină în sistemul legal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.