Eșecul negocierilor și faptul că i-a luat apărarea lui Kim în legătură cu moartea tragică a unui american, l-ar putea costa scump pe Trump

Summit-ul Donald Trump-Kim Jong-un, de miercuri și joi de la Hanoi, nu a fost doar un eșec diplomatic, ci a fost marcat și de gafe din partea șefului Casei Albe. Preşedintele american Donald Trump a fost criticat dur joi în Statele Unite după ce a declarat că îl crede pe liderul nord-coreean Kim Jong-un, care i-a spus că nu a avut niciun rol în moartea unui student american repatriat în comă după ce fusese încarcerat în Coreea de Nord, relatează France Presse.

După summitul de la Hanoi cu liderul nord-coreean pe care l-a numit „prieten”, preşedintele american a fost întrebat joi la faţa locului dacă a discutat despre soarta lui Otto Warmbier, care a murit în iunie 2017 la 22 ani.

Kim Jong-un „mi-a spus că nu ştia despre asta şi îl cred”, a răspuns Donald Trump într-o conferinţă de presă. Kim Jong Un „s-a simţit prost atunci, i-am vorbit despre asta şi s-a simţit într-adevăr prost. El cunoştea foarte bine cazul, dar a aflat mai târziu”, a adăugat Trump.

Cuvintele sale au provocat reacţii de indignare în Statele Unite, unde democraţii au făcut comparaţie cu declaraţiile anterioare ale preşedintelui care a luat apărarea altor lideri controversaţi – prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman şi preşedintele rus Vladimir Putin – în contradicţie cu propriile servicii de informaţii.

„Americanii cunosc cruzimea exercitată asupra lui Otto Warmbier de regimul nord-coreean”, a reacţionat joi – fără să-l citeze pe Donald Trump direct – fosta ambasadoare a Statelor Unite la ONU şi figură importantă a Partidului Republican, Nikki Haley.

Fostul senator şi candidat în alegerile primare republicane din 2012, Rick Santorum, a mers chiar mai departe, numind remarcile lui Donald Trump ca „reprobabile” la CNN.

Dintre democraţi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi a calificat drept „ciudat” faptul că Donald Trump „a ales să-i creadă pe Putin, Kim Jong Un, care pentru mine sunt nişte bestii”.

Student la Universitatea din Virginia, Otto Warmbier a fost arestat la Phenian în timpul unei călătorii organizate. El a fost condamnat la 15 ani de muncă forţată pentru furtul unui poster de propagandă în timpul şederii sale şi deţinut timp de 18 luni.

În decembrie 2018, un tribunal din Washington a condamnat Coreea de Nord să plătească 501 milioane de dolari pentru responsabilitatea sa în moartea studentului, considerând că el a fost torturat. Phenianul dezminte acest lucru. Când deja era preşedinte, Donald Trump a scris pe Twitter în septembrie 2017: „Otto a fost torturat dincolo de imaginabil”. El i-a invitat pe părinţii studentului la discursul său anual privind Starea Uniunii din 2018.

Istoricul Corentin Sellin, specialist în Statele Unite este de părere că eşecul negocierilor reprezintă o catastrofă pentru preşedintele american Donald Trump. Ïn opinia expertului, citat de RFI, liderul de la Casa Albă conta pe un succes la acest summit pentru a masca mărturia fostului său avocat care a probat, cu documente, în faţa Congresului, acuzații grave la adresa președintelui Statelor Unite: „S-a văzut foarte clar, chiar înaintea întâlnirii cu preşedintele Kim Jong-un că Donald Trump era obsedat de fostul său avocat Michael Cohen.

Liderul de la Casa Albă scrisese câteva cuvinte pe reţeaua Twitter împotriva fostului său avocat. Eşecul negocierilor cu Coreea de Nord este o adevărată catastrofă politică pentru Donald Trump în condiţiile în care ochii întregii lumi se îndreaptă spre audierile lui Michael Cohen. Iar Donald Trump dorea să evite tocmai acest lucru : să acopere întregul zgomot media al audierilor, cu un eventual acord cu Coreea de Nord. Dar iată că nu a reuşit acest lucru şi se află pentru prima data în mandatul său într-o situaţie catastrofală din punct de vedere politic.”

Contorul a fost dat la zero, consideră un alt specialist francez, în Coreea de Nord, Sébastien Falletti: „Este o întoarcere brutală la realitate. Un retur în real pentru preşedintele Donald Trump dar şi pentru Kim Jong-un. Adică, revenim exact în punctul de plecare al negocierilor pe dosarul privind denuclearizarea. Vedem că cele două părţi sunt pe poziţii complet diferite. Iar după un an de voinţă diplomátică din partea lui Trump a venit momentul să constate că nu există nicio baghetă magică. Acum, chestiunea este să aflăm dacă aceste discuţii, aceste schimburi diplomatice mai pot fi menţinute. Apoi, vine întrebarea dacă va exista un al treilea summit. Donald Trump spune că cele două părţi vor continua să vorbească dar am dori să auzim şi ce are de spus partea nord-coreeană. Cum percepe Kim Jong-un acest non-acord. Liderul de la Phenian a făcut cereri importante: dorea ridicarea sancţiunilor internaţionale şi nu a obţinut acest lucru. Si el se întoarce cu mâinile goale acasă unde, va trebui să se decidă dacă va continua pe calea diplomatică sau va reveni la política de tensiune.”

Presa din Coreea de Nord descrie summit-ul dintre Kim şi Trump ca fiind „un progres” şi „un schimb de opinii constructiv şi sincer”

Presa din Coreea de Nord a informat cu privire la summit-ul dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un însă nu a precizat că cei doi lideri nu au ajuns la un acord, scrie The Guardian.

Agenţia de stat KCNA a oferit o relatare pozitivă a întâlnirii de la Hanoi, susţinând că cele două ţări şi-au întărit „încrederea şi respectul reciproc” şi a descris summit-ul ca fiind un eveniment „de o însemnătate importantă”.

Abordarea presei nord-coreene este în contrast puternic cu relatările din presa internaţională care a pus în evidenţă diferenţele de opinie între Trump şi Kim, care au părăsit summit-ul fără să semneze un acord.

Ziarul sud-coreean JoongAng Daily a descris deznodământul summit-ului ca fiind „un mare şoc”. Colapsul summit-ului „va afecta procesul de pace inter-coreean”, se arată într-un editorial al ziarului, speranţele sud-coreenilor că ridicarea parţială a sancţiunilor SUA ar fi permis Seulului să reia proiecte economice şi de turism cu Nordul fiind acum îngropate.

„Ceea ce confirmă această realitate este că niciun acord este mai bine decât un acord rău. Dacă Nordul ar fi câştigat oferindu-se să desfiinţeze doar facilitatea de la Yongbyon, ar fi putut să inverseze acest curs aşa cum au făcut-o în trecut. Phenianul şi-ar reţine statutul de stat nuclear în timp ce Sudul ar fi rămas aşteptând”, se arată în editorialul ziarului.

KCNA a informat că Trump şi Kim „au apreciat” oportunitatea de a se întâlni din nou, la nouă luni de la primul lor summit şi au salutat „progresul remarcabil” pe care l-au făcut de atunci, conform KCNA Watch.

„Au avut un schimb de opinii constructiv şi sincer în ceea ce priveşte problemele care reies din deschiderea unei noi ere în îmbunătăţirea relaţiilor Coreei de Nord cu SUA în baza unor progrese”, a informat agenţia.

Articolul a fost publicat alături de poze cu Trump şi Kim pe primele două pagini ale Rodong Simmun, ziarul oficial al Partidului Muncitorilor Coreei, un indiciu că presa de stat doreşte să portretizeze întâlnirea ca fiind un succes diplomatic al lui Kim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *