Eșecul referendumului din Macedonia. Macedonenii au lăsat pe seama Parlamentului să decidă schimbarea numelui țării și totodată aderarea la UE și NATO

Referendumul din Macedonia privind schimbarea numelui republicii, în baza unui acord cu Grecia, a eșuat. Președintele comisiei electorale de la Skopje a anunțat că participarea la vot a fost de sub 50% așa că votul nu este validat.
Anunțul a fost făcut duminică noapte, după numărarea a 93% din voturi, din acestea 91,4% erau pentru schimbarea numelui, și implicit pentru acordul cu Grecia încheiat pe această temă, care ar deschide calea Macedoniei spre integrarea în NATO și UE.
Numai 5,9% din cei care au votat, au răspuns cu „nu” la întrebarea: Sunteți de acord cu integrarea în NATO și UE prin acceptarea acordului negociat cu Grecia?
„Peste 90%” din voturile exprimate duminică au fost în favoarea acordului cu Grecia vizând schimbarea numelui Macedoniei, iar Parlamentul trebuie „să confirme voinţa majorităţii”, a declarat pentru AFP premierul Zoran Zaev.
Marcat de un puternic absenteism, acest referendum este consultativ şi trebuie să fie validat de votul a două treimi din deputaţi.
O majoritate de care însă nu dispun social-democratul şi aliaţii săi din partidele albaneze. În acest caz, el trebuie să beneficieze de sprijinul a peste zece deputaţi ai opoziţiei de dreapta (VMRO-DPMNE).
Referendumul era consultativ dar înainte de vot, premierul Zoran Zaev, care sprijină acordul cu Grecia privind schimbarea numelui, declarase că va demisiona, dacă majoritaea votează împotrivă. După ce s-a anunțat rezultat, Zaev a anunțat că rămâne în funcție pentru că „o majoritate largă” vrea schimbarea numelui și integrarea euro-atlantică.
Schimbarea numelui trebuie aprobată prin amendarea constituției, în Parlament iar Zaev a lăsat acum de înțeles că ar putea forța alegeri generale anticipate dacă opoziția blochează schimbarea. Zaev susține că ar avea 79 de voturi în parlament pentru amendarea constituție, lipsește un vot pînă la 80, reprezentând două-treimi din legislative.
Opoziția argumentează însă că mesajul majorității a fost „nu”, pentru că a ales să nu meargă la vot.
În iunie, Grecia și Macedonia au negociat un acord prin care fosta republică iugoslavă acceptă se se numească în vitor „Macedonia de Nord”, pentru a îndepărta orice ambiguitate cu privire la posibile pretenții teritoriale asupra regiunii cu același nume din Grecia. În schimb Atena nu mai blochează drumul Macedoniei spre NATO și UE, cee ace nu înseamnă o admitere automata. Macedonia trebuie să îndeplinească în continuarea toate condițiile unei țări candidate înainte de a fi primită în structurile euro-atlantice.
Premierul grec, alături de cel macedonean
Şi premierul grec, Alexis Tsipras, şi-a exprimat duminică sprijinul pentru omologul său macedonean, Zoran Zaev, pentru implementarea acordului dintre cele două ţări privind redenumirea Macedoniei, după cum a declarat pentru AFP o sursă guvernamentală.
În cadrul unei conversaţii telefonice, Tsipras a salutat „determinarea şi curajul“ omologului său în vederea „implementării acestui acord“, relevă Belga.
În cazul în care acordul va fi ratificat de parlamentul macedonean, mingea va trece în terenul Greciei. Mai precis, acordul va trebui ratificat de parlamentul elen. Însă, la Atena, premierul Alexis Tsipras se confruntă, la rândul lui, cu dificultăţi.
Partenerul său de guvernare, Panos Kamenos, şeful formaţiunii populiste de dreapta Grecii Independenţi, s-a angajat să voteze împotriva acordului în parlament. Şi este dificil de anticipat, spun analiştii, dacă Tsipras va reuşi să obţină sptijinul necesar din partea politicienilor de opoziţie şi a celor independenţi pentru ca înţelegerea să treacă de forul legislativ.
UE îndeamnă toate părţile „să respecte” rezultatele
Uniunea Europeană a îndemnat toate părţile „să respecte” rezultatele referendumului care a avut loc duminică privind schimbarea numelui Macedoniei, aprobat cu o largă majoritate, dar pe fondul unui absenteism puternic, transmite AFP.
„Aştept din partea tuturor liderilor politici să respecte această decizie şi să meargă înainte, dând dovadă de responsabilitate şi unitate dincolo de diviziunile politice, iar aceasta în interesul ţării”, a declarat comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, într-un comunicat.
NATO salută o „ocazie istorică”
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat duminică sprijinul exprimat în cursul referendumului organizat duminică referitor la schimbarea numelui Macedoniei, apreciind că este o „ocazie istorică” de a pune capăt diferendului cu Grecia, transmite AFP.
„Lansez un apel tuturor liderilor politici şi partidelor să profite de această ocazie istorică în mod constructiv şi într-o manieră responsabilă”, a scris Jens Stoltenberg pe contul său de Twitter, adăugând: „uşa NATO este deschisă”.