Ești născut înainte de 1990? Prof. dr. Streinu-Cercel te sfătuiește să-ți faci URGENT niște teste
Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase <Matei Balș> din București, trage, încă o dată, un semnal de alarmă și avertizează toate persoanele născute înainte de 1990 că se află într-un potențial pericol și trebuie să-și facă urgent niște teste medicale.
„Toate persoanele născute înainte de 1990 ar trebui să se testeze de hepatita B, hepatita C și HIV pentru că înainte de acest an nu existau seringi de unică folosință, iar persoanele care au făcut injecții sau transfuzii ar fi putut fi infectate cu unul dintre aceste virusuri”, a explicat prof.dr. Streinu Cercel.
Hepatita C este o boală determinată de un virus și manifestatăn prin infamația ficatului și, deseori, prin leziuni permanente ale șțsutului hepatic. Cele mai des întâlnite tipuri de hepatită virală sunt A, B si C. Hepatitele B și C pot provoca leziuni ale ficatului și, deseori, chiar decesul pacientului.
Virusul hepatitei C a fost descoperit în 1989. Până în acel moment, erau înregistrate multe cazuri de pacienți cu hepatită aparent de origine virală. În primul rând, avertismentul prof. dr. Streinu-Cercel vizează pacienții mai în vârstă, care au fost infectați, majoritatea, înainte de 1989 și inainte de 1995. Virusul a fost descoperit în 1989 și primele teste comerciale de depistare a anticorpilor au apărut în 1992.
Avem un milion de români infectați cu virusul hepatitei C. Și dacă punem la socoteală înca 5% infectați cu virus B, înseamnă că un procent de 10% din populație are o infecție cu virus B sau C. Practic, suntem potențiali agenți, pentru că aceste doua infecții evoluează în timp spre hepatită cronică sau ciroză hepatică.
În ceea ce privește virusul HIV, mai puțin de 18% din populație a făcut un asemenea test și în fiecare an apar o mie de noi cazuri. Riscul de îmbolnăvire este mult mai mare la cei care nu se vaccinează împotriva acestor boli. ”În special gravidele ar trebuie să se testeze, pentru că acum avem mijloace prin care putem să prevenim transmiterea virusului de la mamă la făt’, a recomandat managerul Institutului <Matei Balș>.
În ultimii ani au fost identificate 21 de mii de persoane care au virusul HIV, cele mai multe cu vârste cuprinse între 25-29 de ani. Consumul de droguri injectabile este printre cauzele principalele ale răspândirii hepatitelor sau virusului HIV, și asta pentru că de multe ori seringa folosită de o persoană infectată ajunge la un alt consumator.