Europa de Est, curtată intens de China, sub privirile îngrijorate ale Bruxelles-ului

Premierul chinez Li Keqiang se întâlneşte vineri în Croaţia cu liderii Europei Centrale şi de Est pentru discuţii pe teme economice, sub privirile îngrijorate ale Bruxelles-ului care a obţinut săptămâna această o promisiune din partea Beijingului pentru o mai mare deschidere, transmite AFP.

Oraşul Dubrovnik, „perla Adriaticii”, găzduieşte cel de al 8-lea summit ” 6+1″, o platformă pentru investiţiile Beijingului în 11 ţări din Europa Centrală şi de Est.

Însă această platformă este urmărită cu îngrijorare în Europa Occidentală, care se teme de o încercare a Chinei de a diviza Uniunea Europeană, lucru dezminţit de premierul Li Keqiang.

Summitul dintre China şi 16 ţări din Europa Centrală şi de Est, printre care şi România, ce se desfîșoară în Croaţia, a pus accent pe extinderea legăturilor de afaceri, în condiţiile în care Beijingul consideră regiunea o poartă spre Europa, notează Associated Press. Însă, influenţa în creştere a Chinei în Europa de Est îngrijorează Occidentul”.

„Investițiile chineze sunt în plină expansiune în toate țările central şi est-europene în curs de dezvoltare, care au nevoie de bani, chiar dacă oficialii Uniunii Europene se luptă pentru a contracara influența economică și politică a Beijingului pe continent”, notează AP.

Într-un articol publicat în principalele publicaţii din Croaţia înaintea reuniunii, şeful Guvernului chinez descrie summitul în termeni entuziaşti. „Atunci când aducem laolaltă 17 ţări de toate culorile, obţinem ceva mai mult decât un curcubeu. Dacă construim un pod între Asia şi Europa vom pune la punct o cooperare frumoasă în viitor”, susţine Li Keqiang.

Europa de Est este o componentă esenţială a proiectului chinez vizând „un nou drum al mătăsii”. Acest proiect faraonic lansat de Beijing în 2013 prevede investiţii de peste 1.000 de miliarde dolari în infrastructurile rutiere, feroviare şi maritime pentru a facilita exporturile chineze.

China a anunţat deja o linie de credit de 10 miliarde de dolari şi un fond de investiţii de trei miliarde dolari pentru cele 16 state din Europa Centrală şi de Est ai căror reprezentanţi se întâlnesc vineri cu Li Keqiang. Însă până acum bilanţul este unul mixt, anumite proiecte sunt în curs de construcţie însă investiţiile promise au fost amânate sau chiar anulate. De exemplu, construcţia unei căi ferate de mare viteză între Belgrad şi Budapesta tocmai a început în Serbia, la cinci ani de la anunţarea proiectului.

Summitul „16+1” din acest an vine la doar trei zile după o întâlnire importantă între premierul chinez şi oficialii UE, care solicită relaţii comerciale mai echilibrate cu gigantul asiatic, catalogat în prezent drept un ‘rival sistemic’. Marţi, la Bruxelles, China a promis că îşi va deschide mai mult economia, conform unei declaraţii comune cu Uniunea salutată drept un avans de europeni. Într-un document de şapte pagini semnat de Li Keqiang, preşedintele Consiliului european, Donald Tusk, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Bruxelles-ul şi Beijing-ul se angajează să promoveze un comerţ „fondat pe reguli” şi să combată „unilateralimsul şi protecţionismul”.

Unele state europene, precum Franţa şi Germania, sunt din ce în ce mai îngrijorate de proiectul „noului drum al mătăsii”, în special după ce guvernul populist italian a devenit primul membru al G7 care se alătură acestui proiect.

Potrivit cifrelor furnizate de Comisia Europeană, în 2018 China a fost cel mai mare exportator în UE şi totodată a doua destinaţie pentru exporturile de produse europene. Balanţa comercială este înclinată semnificativ în favoarea Chinei care realizează un excedent de 184 miliarde euro.

The Foreign Policy consideră însă că Beijingul „şi-a spulberat şansele în Europa de Est”. În cei şapte de ani de parteneriat, China nu a reuşit să formuleze o viziune clară asupra formatului 16+1, iar multe dintre proiectele promise în Europa au fost fie anulate, fie întârziate, scrie revista americană.

Publicația americană dă exemplul marilor investiţii chineze anunţate în România, cum ar fi construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi a centralelor electrice de la Rovinari şi Tarniţa-Lăpuşteşti şi constată că niciunul dintre aceste mari proiecte nu s-a finalizat, adăugând că situaţia investiţiilor chineze nu stă mai bine nici în vecinătatea României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *