Europarlamentare. Aplicaţie pentru a-i ajuta să voteze pe cei indecişi

Alegătorii europeni încă indecişi înainte de scrutinul europarlamentar, ce se va desfăşura în funcţie de ţară între joia şi duminica acestei săptămâni, vor putea găsi un pic de ajutor datorită unei aplicaţii elaborate de Institutul Universitar European (IUE) din Florenţa, centrul Italiei, a anunţat acesta miercuri, informează AFP.

Respectiva aplicaţie, euandi2019, îi invită pe cetăţenii din întreaga Uniune Europeană (UE) să „reacţioneze la 22 afirmaţii” cu caracter politic sau economic. Răspunsurile date îi permit alegătorului să afle de care partid sau mişcare el este mai apropiat în ţara sa de origine, dar şi în alte ţări din Europa, precizează un comunicat al IUE.

Euandi2019 a fost elaborat de o echipă de 122 de experţi şi politologi, în jur de cinci din partea fiecărui stat membru, care a recenzat circa 250 de partide şi mişcări politice în Europa şi le-a analizat cu mare atenţie programele electorale, potrivit Institutului de la Florenţa, care precizează că a lucrat „în strânsă colaborare” cu Universitatea din Lucerna, Elveţia.

Acest instrument, într-un moment în care milioane de alegători sunt încă indecişi în întreaga UE, este „politic neutru”, disponibil în 20 de limbi şi pentru fiecare membru al UE, susţine IUE.

Milioane de oameni din toată Uniunea Europeană vor alege un nou Parlament European, în această săptămână, în cadrul unui scrutin care probabil va schimba echilibrul puterilor de pe bătrânul continent.

Joi, Olanda şi Marea Britanie, aceasta din urmă trebuind să participe la europarlamentare din cauza întârzierii Brexitului, vor da startul alegerilor parlamentare europene. Următoarele state vor fi Irlanda şi Cehia, care vor vota vineri. Cehii pot vota şi sâmbătă, atunci când li se vor alătura şi Slovacia şi Letonia. Restul statelor membre UE vor merge la urne duminică, 26 mai. Peste 426 de milioane de persoane sunt eligibile pentru a vota; la ultimele alegeri prezenţa la vot a fost de 42,4 la sută.

Primele exit-poll-uri din unele ţări vor începe să apară în jur de ora 18:00, CET. (19:00, ora României ), iar o estimare privind rezultatele generale va fi oferită spre noapte.

Este de aşteptat ca alegerile să conducă la un Parlament foarte fragmentat, blocurile de centru-stânga şi centru-dreapta, care au fost dominante vreme îndelungată, nereuşind să formeze o coaliţie singure – acordând astfel o influenţă mai mare unor jucători mai mici precum liberalii, verzii şi populiştii. Este preconizat ca euroscepticii să câştige o treime din cele 751 de locuri din Parlament, acest lucru reflectând ascensiunea globală a naţionalismului. Marea întrebare a acestor alegeri este dacă ei vor putea să funcţioneze ca un bloc coerent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *