Europenii au de ales între Europa lui Macron și Merkel sau Europa lui Salvini și Orban

Odată cu apropierea alegerilor europarlamentare de anul viitor, se adângește tot mai mult falia în Uniunea Europeană. Ministrul italian de Interne Matteo Salvini şi prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, au declarat, ieri, după întâlnirea de la Milano, că „merg pe o cale comună”, după ce au discutat despre formarea unui front comun anti-migraţie care să se opună politicilor preşedintelui francez Emmanuel Macron.

„Vrem să schimbăm Comisia Europeană. Vrem să ne protejăm graniţele. Vom lupta împotriva politicilor pro-migranţi susţinute de Emmanuel Macron şi George Soros”, a declarat Salvini marţi, după o întâlnire cu prim-ministrul ungar. „Alegerile europene se apropie. Trebuie să schimbăm foarte multe lucruri”, a adăugat Orban.

„Momentan există două tabere în Europa. Una dintre ele este condusă de Macron, care susţine migraţia. Cealaltă este susţinută de ţări care vor să îşi protejeze graniţele. Ungaria şi Italia se află în a doua parte”, a menţionat vicepremierul Italian.

Omul puternic al guvernului italian, Matteo Salvini, este eroul meu, a declarat marți premierul Ungariei, Viktor Orban, desemnându-l pe președintele francez Emmanuel Macron principalul său adevarsar în Europa, relatează AFP.

”El este eroul meu și, de asemenea, tovarășul meu de călătorie”, le-a declarat Orban reporterilor la Milano, înainte de o întâlnire cu Salvini, ministrul de interne și vicepremierul Italiei.

Întrebat din nou despre această declarație la conferința de presă care a urmat reuniunii, Orban și-a confirmat declarația, adăugând că Salvini ar câștiga alegerile în Ungaria, unde, din fericire, nu se gândește să se prezinte, a glumit premierul Ungariei.

Nu este prima dată când Salvini îl atacă pe preşedintele francez. În răspuns la criticile aduse de Salvini, Macron a declarat în luna iunie că „extremiştii din ţările vecine trădează valorile europene”. Viktor Orban, descris de către Salvini drept un politician model, a contestat încă de la început imigraţia.

„Ungaria a demonstrat că poate opri migranţii la graniţă. Salvini a demonstrat că aceştia pot fi opriţi pe mare. Îi mulţumim pentru protejarea frontierelor europene”, a declarat Orban.

„Trebuie să trimitem migranţii înapoi în ţările lor. Autorităţile de la Bruxelles au spus că nu se poate. Însă aceştia au spus şi că nu putem opri migranţii la graniţă, lucru pe care noi l-am făcut”, a adăugat prim-ministrul ungar.

Deşi împărtăşesc aceeaşi opinie privind platforma anti-imigraţie, cei doi lideri au păreri diferite în ceea ce priveşte relocarea refugiaţilor. Salvini consideră că aceştia ar trebui distribuiţi în toate ţările europene, lucru cu care Ungaria, alături de Polonia, Cehia şi Slovacia nu sunt de acord. Mii de persoane au protestat în Milano în timpul întâlnirii dintre Matteo Salvini şi Viktor Orban.

Președintele grupului „Republica în Marş“, (formațiune la guvernare în Franța, din care face parte și președintele Emmanuel Macron) din Adunarea Națională, Richard Ferrand, i-a avertizat pe francezi că la alegerile europene din 2019, vor avea de ales între Europa lui Macron, Merkel, Pedro Sanchez (premierul Spaniei) și cea a lui Salvini și Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *