EuVsDisinfo: Originile rusești ale dezinformării antivacciniste

De mai bine de 20 de luni, de la sfârșitul lunii ianuarie 2020, COVID-19 se află printre subiectele dominante în efortul de dezinformare al mediilor pro-Kremlin, scrie EuVsDisinfo.

Prima dezinformare, publicată de o instituție de stat rusă încă înainte ca Organizația Mondială a Sănătății să declare focarul drept pandemie, susținea că virusul a fost proiectat artificial în laboratoarele NATO.

De atunci s-au vehiculat afirmații că virusul afectează doar persoanele din „rasa asiatică” sau că virusul este conceput pentru a crea o nouă ordine mondială.

Virusul este un atac biochimic asupra umanității, conceput de către globaliști.

Coerența nu este importantă pentru producătorii de dezinformare.

Chiar internauții din Rusia au observat că radiodifuzorul de stat RT încuraja utilizarea măștilor faciale și a vaccinurilor atunci când viza un public intern, difuzând în același timp mesaje complet opuse unui public internațional.

COVID-19 continuă să fie un subiect predilect pentru producătorii de dezinformare: char în această săptămână, EUvsDisinfo a documentat mai multe minciuni despre vaccinare.

De exemplu, că vaccinările în masă împotriva COVID-19 au fost inutile. Atât persoanele vaccinate, cât și cele nevaccinate se îmbolnăvesc și mor.

Vaccinul are efecte negative uriașe asupra sănătății umane și va provoca mai multe boli și decese decât COVID-19 în sine. Efectele secundare ale vaccinului includ infertilitatea și avortul spontan.

Și totuși, în ciuda pericolelor binecunoscute, guvernele occidentale continuă cu vaccinările. De ce autoritățile impun atunci vaccinarea dacă știu că dăunează sănătății umane? Simplu: campania de vaccinare ar putea fi un complot pentru reducerea populației lumii.

Acesta este mesajul propagandei ruse pentru exterior. Un mesaj pe care îl puteți întâlni și în discursul conspiraționist și antivaccinist de la noi.

În interiorul Rusiei însă, propaganda oficială susține că vaccinul salvează vieți.

Una dintre platformele care transmit dezinformarea în Occident este Geopolitica.ru. Aceasta a oferit o tribună pentru antivaxxeri și teoreticieni ai conspirației încă de la începutul pandemiei.

De un an și jumătate, Geopolitica.ru continuă să răspândească dezinformarea în mai multe limbi asupra virusului și asupra eforturilor de combatere a pandemiei. Afirmațiile despre inutilitatea vaccinului se repetă în italiană, în spaniolă, în engleză, în olandeză și în rusă.

Publicații oficiale precum Sputnik sau RT, platforma News-front, grupuri în limba germană de pe rețeaua Telegram și alte canale inițiază și răspândesc dezinformările.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *