Experţii Comisiei Europene trag semnalul de alarmă cu privire la creşterea economică a României

Comisia Europeană estimează – în Prognoza intermediară de iarnă publicată la inceputul lunii februarie -, o scădere a procesului de creştere economică a României.
În opinia CE, economia României va fi afectat de temperarea consumului privat care va afecta veniturile populației, în condiţiile în care nici salariile nu vor mai crește similar ca în 2017.
Consumul va rămâne principalul motor de creştere în următorii 2 ani, existând premise de creştere a investiţiilor, însă doar dacă se vor implementa mai multe proiecte din fonduri nerambursabile.
Pe de altă parte, într-un document de lucru al Comisiei Europene transmis Parlamentului European, Consiliului UE, Băncii Centrale Europene şi Eurogrupului se arată că, în lipsa unor reformelor structurale şi a unor măsuri de reconstruire a sistemelor de amortizare fiscală şi pentru pregătirea economiei de perioade mai slabe, există riscul ca actuala creştere economică optimistă a României să fie urmată de o „aterizare violentă”.
De asemenea, CE a avertizat că recentele modificări riscă să submineze independenţa justiţiei, iar corupţia, persistentă la toate nivelurile, rămâne un obstacol pentru activităţile de afaceri.
„Progresele obţinute în combaterea corupţiei au fost din nou expuse riscurilor. Asigurarea continuităţii reformelor precedente ar susţine transformarea României într-o economie de valoare mai mare şi ar îmbunătăţi rezistenţa economiei la eventuale perioade de scădere”, precizează proiectul de raport pentru Evaluarea progreselor reformelor structurale, prevenirii şi corectării dezechilibrelor macroeconomice.
„Ireversibilitatea progreselor în combaterea corupţiei a fost expusă riscurilor în ultima perioadă. Obţinerea în continuare a rezultatelor bune de către instituţiile judiciare specializate în combaterea corupţiei a fost pusă în mod amplu sub semnul întrebării de evenimentele din ultimul an. Reformele în curs în cazul legilor justiţiei riscă să afecteze independenţa justiţiei şi să anuleze progresele obţinute în ultimii zece ani. În plus, instituţiile judiciare şi cadrul legal pentru combaterea corupţiei continuă să fie supuse unor presiuni intense”, subliniază Comisia Europeană. „Corupţia persistă la toate nivelurile şi rămâne un obstacol pentru activităţile de afaceri”, precizează experţii Comisiei Europene.
Potrivit documentului, „nu au fost obţinute rezultate tangibile în reformele administrative, iar mediul de afaceri prezintă vulnerabilităţi”. De asemenea, „performanţele slabe ale sistemului educaţional limitează perspectivele de creştere economică a României pe termen lung”, se mai arată în document, care constată că „performanţele în domeniul cercetării şi inovaţiei rămân modeste”.

Sursa foto: www.euractiv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *