Exploatarea auriferă de la Rovina, a doua ca mărime din Europa, intră în linie dreaptă / Cum a pus mâna pe ea miliardarul elvețian Jean Claude Gandur, cu ajutorul Vioricăi Dăncilă

Consiliul Județean Hunedoara – condus de baronul PSD Laurențiu Nistor (fost deputat și o cunoștiință mai veche a newsmaker.ro) – a acordat aviz de oportunitate proiectului de exploatare a zacământului aurifer de la Rovina.

În aprilie acest an, Scott Moore, CEO-ul Euro Sun Mining Ltd din Canada – fostă Carpathian Gold și proprietara la vedere a SAMAX Romania SRL, firma care deține licența de exploatare de la Rovina – a declarat pentru https://www.juniorminingnetwork.com/ că a primit aprobarea Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara pentru inițierea Evaluării Strategice de Mediu pentru proiectul Rovina (Strategic Environmental Assessment Process for Rovina Valley Project).

Compania urmărește să obțină aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ).

De notat că APM Hunedoara este condusă de o altă cunoștiință mai veche a newsmaker.ro, Georgeta Barabaș, fost consilier al ministrului PSD al Mediului Rovana Plumb şi fost purtător de cuvânt al PSD Hunedoara.

Cine deține licența de exploatare a zacământului aurifer de la Rovina

Licența este deținută de Samax Romania SRL din localitatea Crișcior, județul Hunedoara, deținută la rândul ei de Samax Romania Ltd, un off-shore din Cipru.

La vedere, potrivit declarațiilor CEO-ului Scott Moore, Samax Romania Ltd este deținută de Euro Sun Mining Ltd din Toronto (fostă Carpathian Gold).

Potrivit documentelor companiei Samax Romania SRL, publicate în Monitorul oficial, în 2007, asociatul unic al sereleului român, Samax Romania Ltd, avea sediul la Londra și era reprezentată de Alexandru Nicolici.

Potrivit unui document din 2016, firma Samax Romania Ltd avea sediul în Tortola, Insulele Virgine Britanice.

Potrivit unui document Panama Papers, publicat de jurnalistul de investigație Paul Radu de la riseproject.ro în 2016, Samax Romania Ltd a fost înregistrată în Tortola, Insulele Virgine Britanice, în 1999, de către miliardarul elvețian de origine franceză Jean Claude Gandur, prin intermediul registratarului panamez Mossack Fonseca.


Foto: fragment din documentul PanamaPapers; Sursa. riseproject.ro

Alexandru Nicolici, cel care reprezintă Samax Romania Ltd, a fost director de explorare la minele din Congo ale miliardarului Jean Claude Gandur. Înainte de 1989, Nicolici a condus întreprinderea Cuarț Baia Mare.


Foto: Alexandru Nicolici; Sursa: riseproject.ro

”Țin minte că am ales casa de avocatura Mossack Fonseca pentru că în România apăruse legea minelor și vroiam să participăm repede la licitații. Îmi amintesc că i-am ales pe ei (Mossack Fonseca – n.r.) pentru că auzisem că pot să înființeze firme în doar două săptămâni”, a declarat Alexandru Nicolici pentru riseproject.ro.

Jean Claude Gandur a ieșit ”din acte” din firma  Samax România Limited în 2004, însă controlează firma prin Alexandru Nicolici și alți interpuși, precum geologul Dino Titaro.

Actuala Euro Sun Mining Ltd, fosta Carpathian Gold Inc., listată la bursa din Toronto, a atras de-a lungul anilor fonduri de investiții în proiecte miniere precum Baupost Group al miliardarului american Seth Klarman. Acesta a investit și la Roșia Montană, împreună cu israelianul Beny Steinmetz și americanii John Paulson și Thomas Kaplan.

Cine e Jean Claude Gandur. Potrivit Forbes, are o avere de peste 2 miliarde de dolari. A început să facă bani în Africa cu diferite proiecte miniere în Coasta de Fildeș, Benin, Senegal, Congo, Mali, Mozambique, Republica Centrafricană sau Nigeria.

Doi foști angajați ai companiei lui Gandur au fost condamnați în Elveția pentru spălare de bani și deturnarea unor fonduri conectate la dictatorul nigerian, Sani Abacha, considerat un apropiat al lui Gandur.


Foto: Jean Claude Gandur; Sursa: https://www.ft.com/

Cum a pus mâna Gandur pe licența de exploatare a zacământului aurifer de la Rovina

Potrivit ong-ului de protecție a mediului miningwatch.ro, 

– în 2005, Samax Romania a obținut licența de explorare la Rovina

– în 2015, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a acordat licența de exploatare a zăcămintelor. 

La acea dată, ANRM era condusă de Gheorghe Duțu. El a fost numit de Guvernul Ponta în 2012 și a fost dat jos de Guvernul Grindeanu în 2017.

În 2018, prin HG nr. 900/2018, guvernul condus de Viorica Dăncilă a aprobat licența acordată în 2015 de ANRM către Samax Romania privind concesiunea ”activității miniere de exploatare a minereului de cupru cu conținut de aur din perimetrul Rovina, județul Hunedoara”.


Foto: fragment din nota de fundamentare a HG nr. 900/2018

Ce redevențe va plăti Samax

Potrivit notei de fundamentare a HG nr. 900/2018, compania va plăti către bugetul de stat:

– o ”taxă anuală pe activitatea minieră de exploatare de 34.180 lei/km2”

– redevenţe miniere ”care reprezintă o cotă procentuală de 5% din valoarea producţiei miniere pentru minereuri neferoase, respectiv o cotă procentuală de 6% din valoarea producţiei miniere pentru metale nobile, în echivalent lei”.

Ce valoare are zăcământul aurifier de la Rovina

Potrivit unor evaluări, conține resurse de 204 tone aur și peste 635.000 tone de cupru. Mina de la Rovina se află la 17 kilometri de concesiunea minieră Certej, deținută de canadienii de la Eldorado Gold, și la aproximativ 50 kilometri de Roșia Montană, proiect dezvoltat de Gabriel Resources.

Impactul asupra mediului al proiectului aurifer de la Rovina

Ongiștii de la Miningwatch se opun proiectului si amintesc și de o declarație a fostului director al Institutului Geologic Român, Ștefan Marincea. Acesta spunea că dezvoltarea de proiecte miniere în zonă ar duce la “generarea a nu mai puțin de 2.900 de hectare de deșeuri”.

În locul unei zone cu o natură virgină, un loc acoperit de păduri vor apărea două cratere și un munte de steril”, a declarat Roxana Pencea de la Mining Watch România pentru Europa Liberă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *