Explozia de la Sankt Petersburg, provocată de o bombă lăsată în zona pentru bagaje (oficial)

Explozia dintr-un supermarket miercuri în Sankt Petersburg (nord-vestul Russiei), care a făcut 13 răniţi potrivit unui nou bilanţ, a fost provocată de o bombă artizanală lăsată în zona de depozitare a bagajelor, a anunţat Comitetul naţional antiterorist, informează joi AFP. Treisprezece persoane au fost rănite în explozia produsă miercuri seară, cu patru zile înainte de Revelion, potrivit unui nou bilanţ publicat joi de autorităţile din al doilea oraş ca mărime al Rusiei. Bilanţul anunţat iniţial era de 10 răniţi, conform Agerpres.

„O bombă artizanală lăsată în camera de bagaje a explodat” în acest supermarket al lanţului Perekriostok, a declarat Comitetul naţional antiterorist (NAK) într-un comunicat, referindu-se de asemenea la „echivalentul a 200 de grame de TNT”. NAK „coordonează” ancheta, se adaugă în comunicat, în timp ce anchetatorii au asigurat după explozie că nu exclud nicio pistă, dar fără a deschide în mod oficial procedura pentru atac terorist.

Comitetul de anchetă, organism însărcinat cu cazurile considerate de mare importanţă, a anunţat miercuri deschiderea unei anchete pentru „tentativă de omor”. La 3 aprilie, Sankt Petersburg a fost vizat de un atentat ce a făcut 16 morţi şi zeci de răniţi în metroul oraşului şi a fost revendicat de un grup puţin cunoscut legat de Al Qaida. Presupusul autor al acestui atac, Akbarjon Djalilov, un bărbat de 22 de ani din Kârgâzstan, o fostă republică sovietică din Asia Centrală, şi-a pierdut viaţa în atentat.

La mijlocul lunii decembrie, serviciile de securitate ruse au anunţat anihilarea unei celule a grupării jihadiste Stat Islamic (SI) care se pregătea să comită atentate pe 16 decembrie la Sankt Petersburg, vizând în special obiectivul turistic Catedrala Kazan. Preşedintele Vladimir Putin i-a telefonat apoi omologului său american Donald Trump pentru a-i „mulţumi” pentru informaţiile transmise de CIA, care au contribuit la oprirea acţiunii acestor presupuşi terorişti. Rusia a fost ameninţată de mai multe ori de SI şi ramura siriană Al Qaida de la începutul intervenţiei sale militare în Siria la 30 septembrie 2015.

SURSA: STIRIPESURSE.RO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *