Extragerea spionului CIA din Rusia, operațiune extrem de dificilă, foarte puține servicii secrete o pot face

Extragere a unui spion dintr-o țară ostilă și apoi protecția acestui defector este o operațiune deosebit de dificilă și costisitoare și doar o mână de servicii de informații din lume sunt capabile să o pună la punct , spune Philippe Hayez, fost Director adjunct al DGSE (serviciul de informații externe francez), citat de AFP.

Odată scos din țara în care a acționat, un spion la nivel înalt, precum cel pe care Statele Unite l-au extras din Rusia în 2017, mobilizează mijloace importante pentru a-i asigura transferul și mai ales, protecția, spun foști oficiali francezi de informații.

Presa americană a dezvăluit luni că CIA a organizat în urmă cu doi ani extragerea din Rusia a unui fost oficial înalt rus care a avut acces la Vladimir Putin și a lucrat pentru agenția externă de spionaj a SUA ani de zile, oferind informații vitale.

Moscova a confirmat că identificat ca agent CIA un bărbat ce lucrat în administrație prezidențială , dar a minimalizât importanța acestuia. Presa rusă l-a identificat în persoana lui Oleg Smolenkov. Dmitri Peskov, putrătorul de cuvânt al Kremlinului, a recunoscut că Oleg Smolenkov a lucrat în Direcţia Externe a Administraţiei Prezidenţiale Ruse până la dispariţia sa în 2017.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Smolenkov a fost de fapt demis acum câţiva ani în cadrul unei „reorganizări interne“. Peksov exlude ipoteza că Smolenkov ar fi fost un agent foarte important, pentru că atribuţiile sale nu îl recomandau spre aşa ceva. Oleg Smolenkov s-a născut în 1969 la Ivanovo, un oraş de 400.000 de locuitori din vestul Rusiei. La sfârşitul anilor 1990 – începutul lui 2000, a lucrat la Departamentul financiar din cadrul Ministerului de Externe. De asemenea, a activat în acea perioadă şi la Direcţia 2 Europa din MAE rus. La mijlocul anilor 2000, a fost secretar de rangul II la Ambasada Rusiei în SUA. La acea vreme, ambasador al Rusiei la Washington era Iurii Uşakov, care în 2008 a fost chemat la Moscova pentru a face parte din staff-ul prezidenţial al lui Dmitri Medvedev.

În 2008, Smolenkov şi-a însoţit şeful la Moscova, devenind consilier de rangul III în Administraţia Prezidenţială a lui Medvedev. Din 4 februarie 2010, a îndeplinit atribuţii de referent la Kremlin. Şi soţia sa, Antonina Smolenkova, născută în 1984 la Moscova, a lucrat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale Ruse, potrivit „Daily Storm“. Soții Smolenko au plecat în vacanță în Muntenegru, în iulie 2016 împreună cu cei trei copii și nu s-au mai întors în Rusie. O relatare din publicația online „Daily Storm” din 2017 informa că autoritățile ruse deschiseseră o anchetă în cazul dispariției, în Muntenegru, a întregii familii Smolenkov. Potrivit ziarului „Kommersant”, această investigație ar fi fost deschis

ă și închisă de mai multe ori. Postul american NBC dezvăluie că a găsit un bărbat care locuieşlte în apropiere de Washington şi corespunde relatărilor CNN. Atunci când jurnalistul de la NBC s-a apropiat de bărbatul respectiv, alţi doi indivizi, care s-au identificat drept „prieteni ai rusului“, au apărut brusc şi l-au întrebat de ce vrea să vorbească cu acesta. The Washington Post scrie că soţii Smolenkov apar din 2018 ca posesorii unei case în valoare de 925.000 de dolari din Stafford, statul Virginia. Un vecin al acestor a declarat pentru un reporter AFP că bărbatul nu a mai fost văzut în locație de luni.

Philippe Hayez, fost Director adjunct al DGSE (serviciul de informații externe francez), spune că organizarea unei astfel de exfiltrări, apoi protecția unui defector de un astfel de nivel sunt operațiuni grele, și doar o mână de servicii de informații din lume sunt capabile să le pună la punct. „Doar marile servicii știu să facă asta”, spune el. Procedura de extragere este planificată în cel mai mare secret, cu luni sau chiar anii în avans și mobilizează resurse considerabile. Apoi, atunci când are succes, începe o altă fază a operațiunii: débriefingul defectorului și, mai important, verificarea sincerității acestuia.

„Îl plasăm în carantină într-un loc secret și îl facem să spună tot ce știe“, a declarat pentru AFP un fost șef al serviciului de informații francez care a cerut să rămână anonim.

„Acest debriefing este foarte lung, poate dura săptămâni și luni, dar cealaltă parte, poate cea mai importantă, este contraspinajul , care trebuie să stabilească dacă nu cumva este un defector fals. “, adaugă el.

„Au existat precedente. CIA, de exemplu, a fost intoxicată de un fala defector sovietic care l-a otrăvit pe adevărul spion. Este necesar să se înlăture orice îndoială. Fasul defector ar fi putut da multe informații reale, l-a prima vedere chiar excelente, dar alese de ruși pentru a-i construi credibilitatea, atunci este verificat de CIA. Rușii sunt cei mai buni din lume pentru acest tip de operațiuni“ explică un fost spion francez.

Dacă fugarul este sincer, odată încheiat interogatoriul său îndelungat, el poate fi angajat de serviciul secret străin pentru care a trădat , de exemplu Divizia „Rusia” a CIA, în calitate de consilier, sau trimis în viața civilă.

Și acolo, „regula de bază este că trebuie să fie super-protejat”, spune un fost coordonator din serviciile secrete franceze, care, de asemenea, a cerut să rămână anonim. Această protecție, care include o nouă identitate, o nouă adresă, venituri și mai ales supraveghere permanentă, se poate extinde ani de zile, chiar zeci de ani.

„Acești oameni, când pornesc într-o astfel de aventură, știu, de obicei la ce se expun, în special într-o țară precum Rusia. Trebuie să aibă garanții absolute cu privire la ceea ce va urma și despre securitatea lui. Nimic nu este consemnat în scris, dar este clar și primordial“.

Philippe Hayez spune că trebuie înțeles că aceasta „este o chestiune de reputație: un serviciu secret nu va primi informații, nu va reuși să facă o sursă să vorbească, dacă nu știe că serviciul respectiv este capabil să-i asigure spatele. Un serviciu secret mediocru, care nu știe să-și protejeze sursele, nu va primi nimic . „Este esențial să avem reputația că tratăm bine și, mai ales, că protejăm defectorii dacă dorim să obținem informații”, subliniază Hayez.
De la începuturile Războiului Rece și până la încercarea de asasinat a defectorului Serghei Skripal în 2018 în Marea Britanie, serviciile sovietice și ruse au fost în mod repetat neîndurătoare față de trădători.

„Nu uită niciodată”, spune un fost șef al unui serviciu de informații francez. „Sunt foarte ranchiunoși, obiectivul este să le arate celor care ar fi tentați să trădeze că nu vor scăpa nepedepsiți”. „Serviciile secrete din Est au făcut întotdeauna asta”, adaugă el. „Tentațiile trebuie descurajate, de aceea este foarte greu să găsești un trădător în anturajul lui Putin, iar costurile sunt uriașe“, spun oficialii care lucrează în serviciile secrete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *