Facebook a declarat război propagandei ruse

Facebook a blocat una din cele mai populare pagini în limba engleză a postului rus de televiziune RT (finanțat de stat) în cursul unei campanii de a mări transparența pe rețeaua de socializare. Este vorba de pagina „In the Now” (În actualitate). Margarita Simonian, redactor șef al postului de televiziune a precizat că pagina avea în jur de „4 milioane de abonați și 2,5 miliarde de vizualizări”.

Facebook a blocat proiectul „In the Now” al prezentatoarei RT Anissa Naouai, precum și paginile ce țin de acest proiect – Soapbox, Waste-Ed și Backthen. Aproape concomitent, la CNN a apărut un subiect care „demască” legătura acestor pagini cu postul TV rusesc.

Blocarea care a intervenit după reportajul CNN este o confruntare geopolitică deschisă, consideră Margarita Simonian, redactorul șef al postului de televiziune RT publicându-și comentariul pe contul său din telegram.

Totodată, compania căreia îi aparțin aceste conturi nu neagă că, într-adevăr, are legătură cu RT, însă a subliniat că nu a încălcat nuci un fel de reguli.

Facebook a explicat că mai ales în cazul paginilor extrem de populare, vrea ca persoanele sau companiile care stau să spatele lor să fie cunoscute publicului. Într-o declarație a companiei americane se precizează că Facebook contactează acum administratorii acestor pagini pentru a-i determina să-și explice afiliațiile.

„CNN s-a comportat și de data aceasta ca mâna dreaptă a … Departamentului de Stat, NATO și a tot ce este legat de acestea. Și Facebook a procedat la fel. CNN nici măcar nu ascunde că au realizat așa-numita investigație proprie, mai exact – un material cu un caracter absolut de șantaj la indicația directă a fondului finanțat de NATO și Departamentul de Stat”, a menționat Simonian.

„Facebook este atât de speriat de faptul că va fi iarăși învinuit de acordarea ajutorului pentru ruși în implicarea și distrugerea democrației în SUA, încât, fără a sta pe gânduri, a lichidat în câteva minute contul care avea 4 milioane de abonați. Acest video a avut 2,5 milioane de vizualizări pe Facebook. Nu au existat și nici nu există nici un fel de pretenții din partea Facebook față de video și față de conținutul postărilor acestui post. Dar, odată ce CNN a telefonat și a zis: „Cum de le permiteți acestor ruși să comunice cu populația noastră?”, Facebook a lichidat pur și simplu acest cont”, a adăugat Simonian, menționând că „mai departe o să fie doar mai rău”.

„Deja nimeni nu mai încearcă să creadă în libertate și nici chiar să vorbească de o oarecare libertate, acesta este deja un conflict geopolitic în care platformele noastre media apar drept armă adevărată. Nu știu dacă în acest scop au fost create, însă acum lucrurile stau anume astfel”, a conchis Simonian.

Anterior Facebook a blocat conturile a patru proiecte independente ale grupului jurnalistic Maffick Media care parțial aparține de Ruptly. Proiectele respective publică materiale video despre istorie, evenimente, probleme sociale și mediul ambiant. Facebook nu a prevenit proiectele că vor fi blocate și nu le-a pus la curent cu motivul acestei decizii.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Dimitri Peskov a declarat că Facebook este dator cu o explicație pentru că RT nu a încălcat nici o regulă.

RT (inițial Russia Today) a fost acuzată de serviciile americane de informații că a fost folosită de Kremlin pentru a influența alegerile prezidentiale americane din 2016 motiv pentru care în 2017, compania RT a fost obligată să se înscrie în Statele Unie ca „agent străin”. Tot în baza acestor acuzații, Twitter a blocat campaniile de promovare, plătite de RT și Sputnik, agenția de știri rusă, finanțată de stat.

Kremlinul consideră că RT va reuși să-și apere drepturile în cazul blocării paginilor de pe rețeaua de socializare Facebook, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Federației Ruse.

Mai întâi, trebuie să obținem o explicație. Consider că, fără îndoială, RT trebuie să-și apere interesele și trebuie să obțină explicații concrete de la această companie: care a fost motivul blocării”, a spus Peskov, citat de RIA Novosti.

Peskov a menționat că RT a reușit de mai multe ori să-și apere drepturile și și-a exprimat încrederea că acest caz nu va deveni o excepție.

„Știm că am reușit de mai multe ori să ne apărăm drepturile. Sper că așa va fi. Sper că RT va reuși să-și apere drepturile, cel puțin, asta trebuie să facă”, a subliniat Peskov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *