Facebook şi Twitter riscă amenzi de ordinul miliardelor de dolari în Irlanda

Comisia pentru Protecţia Datelor (DPC) din Irlanda a finalizat investigaţii împotriva WhatsApp, divizie a Facebook, şi Twitter, legate de posibila încălcare a reglementărilor europene referitoare la confidenţialitatea datelor, a declarat un purtător de cuvânt al instituţiei, companiile riscând amenzi de ordinul miliardelor de dolari, transmite CNBC.

Investigaţiile vor intra acum în faza decizională, a arătat Graham Doyle, director pentru comunicare la DPC. În cursul acestei etape, directorul pentru reglementare în domeniul datelor, Helen Dixon, va publica decizii preliminare, aşteptate până la sfârşitul acestui an.

Aceste decizii vor fi primele luate de Irlanda referitoare la companii multinaţionale americane de la intrarea în vigoare a noilor reglementări generale privind protecţia datelor (General Data Protection Regulation – GDPR), în mai 2018.

În deciziile preliminare, Dixon va stabili amenzile, dacă vor exista, pentru încălcarea reglementărilor referitoare la confidenţialitatea datelor. Companiile pot fi amendate cu 4% din veniturile anuale globale. Pentru Facebook, amenda ar putea fi de peste 2 miliarde de dolari, în funcţie de veniturile obţinute în anul fiscal 2018.

Deoarece multe companii mari de tehnologie au sediiile centrale din UE în Irlanda, DPC supraveghează aceste companii.

DPC a deschis peste 12 investigaţii referitoare la companii mari de tehnologie, între care se află Facebook, Apple, Google şi Twitter.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *