Facebook versus Cambridge Analytica

Facebook se afla in centrul unui scandal care pare sa se amplifice, dupa ce compania Cambridge Analytica a fost acuzata ca a folosit fara consimtamint datele a 50 de milioane de utilizatori ai retelei sociale pentru a elabora un soft care sa prezica si sa influenteze votul alegatorilor. Datele ar fi fost recuperate prin intermediul unei aplicatii de teste psihologice conceputa de psihologul rus Aleksandr Kogan. Acesta s-a nascut in Moldova si a trait pana la 7 ani la Moscova, inainte de a pleca in Statele Unite, scrie AFP.  

Acuzatiile, negate de Cambridge Analytica (CA), au condus la o depreciere a actiunilor Facebook de 6,8% pe Wall Street, declansand promisiuni de ancheta pe ambele maluri ale Atlanticului.

Compania de analiză este acuzată că a cules informaţii private de la peste 50 de milioane de utilizatori Facebook fără acordul acestora, cu scopul de a dezvolta tehnici de susţinere în campania prezidenţială din 2016 a lui Donald Trump, dezvăluie The New York Times (NYT) şi The Observer, citate de News.ro. Procurorul general al statului Massachusetts a anunţat că deschide o anchetă în urma acestor deazvăluiri.

De asemenea Comisia pentru informaţii din Regatul Unit a anunţat tot sâmbătă o anchetă vizând Cambridge Analytica, în contextul în care compania are clienţi în Marea Britanie.

În urma acestor acuzaţii Facebook a anunţat vineri că suspendă Cambridge Analytica, după ce a constatat încălcări ale politicii sale cu privire la protecţia datelor.

Asta înseamnă că nici Cambridge Analytica şi nici grupul din care face parte, SCL nu mai pot folosi date ale utilizatorilor Facebook şi nu mai pot face campanii pe reţeaua de socializare.

Aceste detalii au fost făcute publice într-un articol The Guardian, de către un fost angajat al Cambridge Analytica, Christopher Wylie, care susţine că este cel care a creat tool-ul folosit de companie, prin care aceasta extrage şi analizează datele utilizatorilor reţelei de socializare.

Dintre cei peste 50 de milioane de utilizatori ale căror date au fost luate de compania de analiză, Facebook arată că doar 270.000 şi-au dat acordul, în momntul în care au instalat aplicaţia ”thisisyourdigitallife”, în care s-au logat cu contul de Facebook. Doar că reţeaua de socializare a permis accesul şi la datele prietenilor din lista celor care şi-au dat acordul. Cambridge Analytica susţine că nu mai deţine datele respective.

Audit 

Facebook a inchis contul CA si a angajat o firma de audit pentru a face lumina in acest dosar care se anunta foarte spinos.
Arbitrul britanic pentru informatii si date personale a anuntat ca va emite marti un mandat pentru a avea acces la serverele CA si a cerut Facebook sa isi suspende ancheta pentru a nu risca sa o compromita pe a sa.
Aceasta polemica vine dupa ce gigantul retelelor sociale, dar si Twitter si Google, sunt acuzati de luni de zile ca au contribuit la manipularea opiniei publice, in special prin actiuni ale unor entitati legate de Ruysia, la prezidentialele americane sau la Brexit, in 2016.
De asemenea, aceste companii sunt acuzate ca nu fac destul pentru protejarea datelor personale ale utilizatorilor, care se afla la baza modelului lor economic.
Aceasta noua polemica ilustreaza „problemele sistemice” la Facebook, crede analistul Brian Wieser, de la Pivotal Research.
Jennifer Grygiel, specialista in retele sociale, crede ca noile dezvaluiri vor spori presiunea asupra acestor companii. In opinia sa, acest scandal este rodul reglementarilor prea „usoare”, care au permis Facebook si partenerilor sai sa exploateze aceste date in afara oricarui control.
Pentru Daniel Kreiss, de la Universitatea Carolina du Nord, Facebook nu a inteles diferenta intre reclamele comerciale si cele politice.
„Faptul ca Facebook pare sa nu faca diferenta intre a vinde adidasi si a vinde un program prezidential e o mare problema”, comenteaza el.
Filiala a firmei de marketing Strategic Communication Laboratories (SCL), Cambridge Analytica dispune de birouri la New York, Washington si Londra. Ea este condusa de Alexander Nix, un barbat de 40 de ani care a studiat pe prestigioasa scoala din Eton, uzina de elite din Marea Britanie, si la universitatea din Manchester.

SURSA FOTO: gizmondo.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *