Fake news marca Antena 3 demontat de Ambasada Suediei la București

După ce zile trecute Ambasada Germaniei la București s-a văzut nevoită să combată minciunile propagate în spațiul public de liderii PSD, marți, a venit rândul Ambasadei Suediei să reacționeze la același gen de dezinformări.

Astfel, Ambasada Suediei la Bucuresti a dezmințit, prin postarea unui comunicat pe Facebook, „știrea” difuzată de Antena 3 potrivit căreia de pe contul de YouTube al Ambasadei ar fi fost șters filmul de la ceremonia de decorare a Laurei Codruta Kovesi după demiterea acesteia de la șefia DNA.

Afirmații: Ieri, anumite surse de presă (printre care Antena3, Știripesurse, Evz și altele) au prezentat drept ‘știre’ faptul că Ambasada Suediei a șters un video cu Laura Codruța Kovesi după demisia acesteia de la șefia DNA. Conform acestor surse media, clipul ar fi fost șters din cauza revocării. Unele dintre surse au mers și mai departe, speculând pe baza motivelor. ‘Știrea’ a fost preluată de mai multe canale media care au făcut trimitere la alte canale media drept sursă.

Fapte: Clipul de la ceremonia la care Laurei Codruta Kovesi i s-a conferit titlul de Comandor al Ordinului Steaua Polară a fost șters în 2017, la câteva luni după ceremonie, din acelasi motiv pentru care sunt de regulă șterse diferite materiale de la evenimente pe care le promovăm în calitate de organizatori. Toate afirmatiile conform cărora am șters acel video din cauza demiterii lui Kovesi sunt false. Ambasada Suediei susține decizia regelui Carl XVI Gustav al Suediei de a o decora pe Laura Codruța Kovesi cu titlul de Comandor al Ordinului Steaua Polară pentru lupta sa împotriva corupției (și toți cei care urmăresc pagina noastră de Facebook pot vedea ca am reamintit despre această decorație într-o postare de săptămâna trecută”, explică Ambasada Suediei la București pe pagina oficială de Facebook.

În plus, Ambasada Suediei le ține, gartuit, un curs de jurnalism elementar „ziariștilor” care au creat și difuzat această știre falsă:

„Nu este rolul nostru să judecăm felul în care lucrează media. Oricum, este trist să vedem că afirmații false se pot răspândi cu ușurință pe canalele media prin preluarea de ‘știri’ fără verificarea faptelor care stau în spatele lor. Este, de asemenea, trist că acest punct de vedere, cel mai probabil, va beneficia de mai puțină atenție decât afirmațiile false care au fost răspândite ieri”, se mai arată în postarea de pe Facebook.

https://www.facebook.com/SverigesAmbassadiBukarest/posts/1529783137126356

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *