„FAKE NEWS. SUNT O AMENINȚARE LA ADRESA SECURITĂȚII NAȚIONALE?”

Fake news – informație falsă, deseori descrisă ca fiind senzațională, diseminată sub forma unor știri sau reportaje. Aceasta este definiția pe care Collins Dictionary a oferit-o termenului în 2017, an în care FAKE NEWS a primit distincția de cuvântul anului din partea distinsului dicționar Collins.

În ciuda faimei și notorietății de care se bucură termenul, persistă încă numeroase întrebări și necunoscute privind fake news. La unele dintre problemele ridicate de fenomenul știrilor false își propune să răspundă masa rotundă „FAKE NEWS. Sunt o amenințare la adresa securității naționale?”.

Evenimentul va avea loc în data de 15 iunie, la București, la Hotelul Athénée Palace Hilton, fiind organizat de Grupul Partidului Popular European din Parlamentul European în parteneriat cu Global Institute for Cybersecurity Technologies, cu sprijinul EVZ.RO, CAPITAL.RO și CALEA EUROPEANĂ în calitate de parteneri media și Logika IT Solutions ca partener IT.

Dezbaterea reunește reprezentanți ai tuturor actorilor majori interesați de  subiectul știrilor false și al razboiului hibrid: Comisia Europeană, Parlamentul European, Agențiile Naționale din statele membre, NATO, grupurile de reflecție internaționale, companiile private, mass-media și mediul academic.

Printre participanții la dezbatere se află: europarlamentarul Ramona Mănescu (PPE) – gazda evenimentului,  Alina Bârgăoanu, expert în cadrul grupului de lucru european pentru elaborarea strategiei de combatere a fenomenului ştirilor false, Cristian Frâncu, fondatorul Fundației Frâncu, fost software engineer Google, Manuel Matteo Goyet, reprezentant al comisarului european Mariya Gabriel, responsabil pentru economia și societatea digitale, Hasit Thankey, Directorul Unității de Pregătire Civilă din cadrul NATO, Iulian Chifu, Președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor și Avertizare Timpurie din București. Jurnaliștii Dan Cărbunaru (Calea Europeană)și Lucian Mîndrută vor fi moderatorii dezbaterilor.

Mai multe detalii privind programul, participanții și tematica ce va fi abordată cu ocazia evenimentului pot fi regăsite la această adresă. Având în vedere numărul limitat de locuri, participarea este posibilă doar în baza unei înregistrări anterioare la adresa de mail contact@gict.tech.

Conform organizatorilor, masa rotundă va genera mai multe rezultate:

  • O pleiadă de materiale tipărite ce vor acoperi subiectele discutate, documente ce vor circula la nivelul parlamentarilor europeni, a decizionalilor naționali și comunitari din domeniu;
  • O propunere legislativă ce va fi prezentată Parlamentului European;
  • Un proces de consultare publică, focusat pe rezultatele mesei rotunde, care se va derula în toate cele 28 de limbi ale UE, urmând a fi targetați experți, decizionali, membri media, formatori de opinie și alți actori din domeniul educațional;
  • Inițierea unui proiect de conștientizare în școlile din România, în parteneriat cu firme din domeniul IT;
  • Demararea unui proiect IT care va avea rolul de a sprijini publicul în protejarea împotriva știrilor false și a manipulării;
  • Inițierea unui dialog instituțional cu Comisia Europeană, în vederea creionării unui draft de regulament în domeniu;
  • Organizarea unei noi mese rotunde la un după aceasta, cu o analiză a progreselor înregistrate în domeniu.

 

 

 

Credit foto – http://gict.tech/fake-news-are-they-a-threat-to-national-security/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *