Familia Gupta, una dintre cele mai puternice dinastii de business din India, a cumpărat combinatul siderurgic din Galaţi

Grupul britanic Liberty, parte a alianţei mondiale GFG aparţinând omului de afaceri Sanjeev Gupta, va prelua combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, alături de alte trei unităţi din Europa, conform unui acord condiţionat încheiat vineri, informează un comunicat de presă, citat de mediafax.ro.

Tranzacţia majorează capacitatea de laminare totală a Grupului Liberty la peste 15 milioane de tone pe an. Grupul a convenit achiziţionarea topitoriilor integrate principale ale ArcelorMittal de la Galaţi, România şi Ostrava din Republica Cehă, precum şi laminoarele de la Skopje din Macedonia şi Piombino din Italia.

Tranzacţia depinde de aprobarea Comisiei Europene şi de alte procese locale incluzând consultări cu consiliile angajaţilor la nivel local şi european.

Adăugarea acestor combinate siderurgice depăşeşte dublul capacităţii de producţie de oţel la nivel global a grupului Liberty, care deja deţine o poziţie puternică în Regatul Unit, în calitate de furnizor de oţel şi aluminiu în industria auto, aviaţie şi în sectoare de inginerie specializate precum şi în Australia ca furnizor de oţel pentru construcţii şi infrastructură. Grupul furnizează oţel pentru industrua auto, şi alte industrii, din SUA.

Grupul Liberty face parte din Alianţa GFG, un grup mondial de întreprinderi din industria energetică, minieră, metalurgică, inginerie, logistică si de servicii financiare, cu sediul la Londra, cu centre suplimentare în Dubai, Hong Kong, Singapore, Sydney, Paris şi New York şi o prezenţă în aproximativ 30 de ţări la nivel mondial.

Sanjeev Gupta a prezentat, în primăvară, de Forbes drept posibil cel mai ambiţios industriaş din lume, după ce a cheltuit aproximativ 770 de milioane de dolari pentru achiziţii din Marea Britanie între 2013 şi 2017.

Alianţa are circa 14.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de peste 15 miliarde de dolari.

Transdanube Industries, companie care este deţinută prin offshore-ul Cobrom Investments Limited înregistrat în Cipru de familia indiană Gupta (fraţii Raj, Sanjeev şi Alok), anunţa în 2010 că va începe construcţia unei oţelării cu o capacitate de producţie de 500.000 de tone anual în 2011 în Olteniţa, investiţia totală însumând circa 150 mil. euro. Afacerile fraţiilor Gupta în România au început în 1999, când au înfiinţat compania care se ocupa de intermedieri de mărfuri, Trans Danube Commodities.

Combinatul de la Galaţi este strategic nu numai pentru România, ci pentru toată Uniunea Europeană, fiind cel mai mare producător de oţel aflat la graniţa cu spaţiul ex-sovietic. Într-o situaţie de forţă majoră militară, producţia de oţel devine strategică, de aceea cei mai mulţi ana­lişti şi oficiali care sunt interesaţi de acest subiect afir­mă că producătorul de oţel de la Galaţi ar trebui să fie pre­luat de o companie europeană.

Miza nu este numai producţia de oţel a Sidex de 2 milioane de tone sau cei 5.600 de angajaţi, ci un întreg ecosistem al producţiei siderurgice pe verticală şi orizontală, cu sute de mii de angajaţi şi zeci de miliarde de euro cifră de afaceri pentru toate companiile integrate în acest sistem.

ArcelorMittal este lider mondial în industria oţelului şi activităţi miniere, cu pre­zenţă în 60 de ţări şi amprentă industrială în 19 ţări. În 2017 ArcelorMittal a înregistrat o cifră de afaceri de 68,7 mld. dolari şi o producţie de oţel de 93,1 milioane de tone.

Indianul Lakshmi Mittal este interesat să cumpere combinatul Ilva din Italia, cel mai mare din Europa. Astfel, pentru a satisface preocupările legate de concurenţă din partea Comisiei Europene, este nevoit să vândă alte capacităţi pe care le deţine în Uniunea Europeană, printre care şi combinatul Sidex de la Galaţi.

Arce­lorMittal Galaţi, cel mai mare combinat siderurgic din ţară, a depăşit anul trecut pragul de afaceri de 4,6 miliarde de lei (un miliard de euro), faţă de un nivel de 3,4 miliarde de lei raportat în anul anterior, arată datele de la Ministerul de Finanţe. Deşi a reuşit să îşi crească cifra de afaceri cu circa 38%, combinatul din Galaţi a rămas tot pe pierderi anul trecut, însă mult mai mici decât cele din 2016. Compania a avut pierderi de 153 milioane de lei anul trecut, faţă de 271 de milioane de lei în anul anterior, arată aceeaşi sursă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *