Fără prag pentru limba minorităților, liber la afaceri pentru primari! Noul Cod Administrativ a fost votat!

Noul Cod Administrativ care prevede eliminarea pragului de 20% pentru ca în administrația locală să se folosească limba minorităților, dar și pensii speciale pentru aleși și posibilitatea ca aceștia să facă afaceri, a fost votat luni noapte de Camera Deputaților. Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestei inițiative, astfel încât proiectul de lege va ajunge la Preşedintele României pentru promulgare.

Prin noua Lege, primarii nu vor mai răspunde pentru legalitatea actelor emise, această răspundere urmând a fi doar în sarcina funcționarilor.

Alte prevederi controversate se referă la acordarea unor pensii speciale aleşilor locali care vor fi suportate din bugetul de stat, dar și la posibilitatea acordat primarilor și consilierilor locali de a avea dreptul să își înființeze PFA-uri și să administreze firme.

 

În plus, pentru că UDMR nu a votat moțiunea de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă, PSD a fost de acord cu eliminarea de facto a pragului de 20% pentru folosirea limbii minorităților în administrația locală, dar și cu extinderea instituțiilor în care se va putea vorbi limba minoritarilor. În plus, prefecturile vor afișa plăcuțe bilingve, iar în definiția județului se reintroduce cuvântul „etnic”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.